Vijest

Sljedeće sedmice izricanje presude za silovanje u Foči

27. Novembra 2020.14:50
Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći presudu Radovanu Paprici i Slavku Ognjenoviću za silovanje u Foči počinjeno u ljeto 1992. godine.

sudnicaSud BiH. Foto: BIRN BiH

Izricanje presude zakazano je za četvrtak, 3. decembar, godinu dana od početka suđenja Paprici i Ognjenoviću, koji su optuženi da su 9. juna 1992., sa još jednom osobom, na grub način silovali ženu bošnjačke nacionalnosti u Miljevini kod Foče. Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske.

Iznoseći završne riječi, Odbrane Paprice i Ognjenovića su istakle da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje je zatražilo osuđujuću presudu, nije dokazalo navode iz optužnice.

U srijedu, 2. decembra, pred Sudom BiH će se o krivnji izjasniti Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), i Muhamed Pekić, rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost ove institucije.

Mehmedagić i Pekić se terete da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

U srijedu će biti iznesena i završna riječ Odbrane Sakiba Mahmuljina. Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Državno tužilaštvo je, iznoseći završnu riječ, zatražilo od Suda BiH da Mahmuljina proglasi krivim i osudi ga po zakonu.

Sljedeće sedmice bit će nastavljeno suđenje za zločin počinjen u Vlasenici.

Nermina Kuloglija-Zolj