Vijesti


Izgradnja spomenika na Kazanima u planu Gradskog vijeća Sarajeva za 2021. godinu 8. Decembra 2020. Vijest Gradsko vijeće u Sarajevu uvrstilo je spomen-obilježje žrtvama na Kazanima u plan spomenika koje će finansirati i graditi u 2021. godini. Uvrštavanje spomenika na Kazanima u Nacrt programa podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Grad Sarajevo pozdravili su iz udruženja žrtava i podnosilaca zahtjeva za izgradnju spomenika, ali su izrazili sumnju da će spomenik i biti izgrađen naredne godine.
Ališić: Prihvaćeno čitanje iskaza tri povratnice iz Sirije 8. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva o čitanju tri iskaza svjedokinja povratnica iz Sirije, koje iz zdravstvenih razloga ne mogu nesmetano svjedočiti.
Tegeltija nagovijestio odluku o ostavci nakon sastanka sa Dodikom i Cvijanović 8. Decembra 2020. Vijest Sigurnost predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milana Tegeltije u Sarajevu je ugrožena a napad na njega je, pod krinkom borbe za bolje pravosuđe, napad na Republiku Srpsku (RS), rečeno je u Banjaluci nakon sastanka Tegeltije sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.
Nevladine organizacije pozvale na uvođenje antikoruptivnih mehanizama u javnim nabavkama 8. Decembra 2020. Vijest Organizacije civilnog društva pozvale su povodom 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije – nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, u prvom redu Agenciju za javne nabavke i Vijeće ministara, da unaprijede Zakon o javnim nabavkama kroz usvajanje izmjena i dopuna koje podrazumijevaju uvođenje antikorupcijskih mehanizama.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Identifikacija na fotografijama 8. Decembra 2020. Suđenje Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznio je dodatni nalaz o identifikovanju Jasmina Keserovića, optuženog za ratovanje u Siriji.
Više osoba uhapšeno zbog zločina na području Donjeg Vakufa 8. Decembra 2020. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapsili više osoba na području Banje Luke zbog zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa počinjenog u proljeće i ljeto 1992. godine.
Istražna komisija: “Sudijama se namještaju predmeti” 7. Decembra 2020. Vijest Sudija Osnovnog suda u Brčko distriktu Nedeljko Tabaković na saslušanju pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, kazao je kako je stanje u pravosuđu katastrofalno, da su neophodne korjenite promjene i da se dešavaju nepravilnosti oko izbora sudija za određene predmete.
Izložba “Žive smo” – o budućnosti o kakvoj sanjaju preživjele žrtve 7. Decembra 2020. Vijest Udruženje “Snaga žene” iz Tuzle otvorilo je u sarajevskoj Gradskoj vijećnici izložbu fotografija njemačke fotografkinje Cornelije Suhan pod nazivom “Žive smo”, koja govori o prošlosti, sadašnjosti i o kakvoj budućnosti sanja 11 žena koje su preživjele ratne traume u bivšoj Jugoslaviji u periodu od 1992. do 1995. godine.
Milarem Berbić Milarem Berbić ne može pratiti suđenje za odlazak u Siriju – tvrdi da su mu ugrožena prava 7. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, optuženi Milarem Berbić je kazao da ne može pratiti tok suđenja dok mu se u Zavodu, gdje je u pritvoru, ne ispune osnovna prava.
Sretko Pavić nije stupio na izdržavanje kazne zatvora 7. Decembra 2020. Vijest Sretko Pavić, koji je pravosnažno osuđen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Prijedora, nije stupio na izdržavanje kazne od 11 godina zatvora koja mu je izrečena u julu 2020., potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.