Vijesti


Milan Tegeltija podnosi ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV-a 10. Decembra 2020. Vijest Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), saopćio je danas na konferenciji za medije u Osnovnom sudu u Banjoj Luci da će podnijeti ostavku na funkcije predsjednika i člana Vijeća, ali i sve druge pravosudne funkcije koje obnaša. On je najavio da će ostavku na funkcije u VSTV-u podnijeti naredne sedmice, nakon sjednice Vijeća.
Sonja Karadžić-Jovičević: Tabla s Radovanovim imenom treba biti uklonjena 10. Decembra 2020. Vijest Sonja Karadžić-Jovičević je u obraćanju medijima rekla kako se nada da će se uklanjanjem table na studentskom domu na Palama sa imenom njenog oca Radovana Karadžića, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine, “staviti tačka na zloupotrebe njegovog imena”.
Čaušević: Svjedokinja izmijenila iskaz o fiktivnom poslovanju 10. Decembra 2020. Suđenje Svjedokinja Odbrane na suđenju Kemalu Čauševiću, nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), i Anesu Sadikoviću izmijenila je ranije iskaze koje je dala pred istražnim organima i kazala kako nije bilo fiktivnih poslovanja.
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Sadika Ahmetovića zbog zloupotrebe položaja 10. Decembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Sadika Ahmetovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlasti” za vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, tokom 2011. i 2012. godine.
Podignuta optužnica protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta 10. Decembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta jer su u martu 2019. na području Višegrada svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.
Salihović: Revizori skretali pažnju na troškove reprezentacije 9. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju bivšem glavnom tužiocu Goranu Salihoviću, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu kazali su da su državnom revizijom u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uočeni nedostaci u pogledu troškova putovanja i reprezentacije u periodu od 2013. do 2016. godine.
Pravosudni sistem u BiH mora pokazati veću želju da se bori protiv korupcije 9. Decembra 2020. Vijest Broj prijava nepravilnosti raste u Sarajevu, rečeno je na konferenciji za novinare Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, kada je naglašeno da pravosudni sistem u cijeloj državi mora pokazati veću želju da se bori protiv korupcije.
Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida: Zaustaviti i kazniti negiranje zločina 9. Decembra 2020. Vijest Bosna i Hercegovina mora usvojiti zakon o negiranju genocida kako bi se zaustavilo umanjivanje razmjera ovog zločina, o kome je potrebno govoriti svakodnevno kako se nikada i nigdje više ne bi ponovio, kaže Hasan Hasanović iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida.
U državnom zatvoru trenutno 147 osuđenika i 37 pritvorenika 9. Decembra 2020. Vijest U prvom državnom Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera trenutno se nalazi 147 osuđenih i 37 pritvorenih osoba, a do kraja godine bit će prebačeni svi zatvorenici kojima je kaznu zatvora izrekao Državni sud.
Istražnoj komisiji predstavljene Bilješke o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti 8. Decembra 2020. Vijest Predstavnici Međunarodne zajednice su u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) članovima Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama prezentovali glavne smjernice i principe neophodne za vladavinu prava i nezavisno pravosuđe.