Vijest

Istražna komisija: “Sudijama se namještaju predmeti”

7. Decembra 2020.19:22
Sudija Osnovnog suda u Brčko distriktu Nedeljko Tabaković na saslušanju pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, kazao je kako je stanje u pravosuđu katastrofalno, da su neophodne korjenite promjene i da se dešavaju nepravilnosti oko izbora sudija za određene predmete.


Pred Istražnom komisijom o pravosuđu svjedočile sudije. Foto: BIRN BiH

Nedeljko Tabaković je kazao da će reći istinu o raspodjeli predmeta, iako će poslije toga on vjerovatno snositi posljedice.

“Kako se to radi? IT tehničari, uposlenici dakle u Sudu, isključe sve sudije, uključe sudiju kod kojeg treba da ode predmet”, rekao je Tabaković Komisiji, dodajući da osobi koja unosi podatke u sistem treba minuta vremena za taj unos.

On je naveo da postoji i drugi način, kojem se, kako je kazao, lično uvjerio u Sudu u Brčkom. Riječ je o “nagovaranju advokata da traži izuzeće sudije u predmetu u kom žele drugog sudiju”, pojasnio je on.

“Predsjednik Suda rješava, izuzima se. Predsjednik Suda ima pravo da kaže kroz CMS kojeg će sudiju i podvodi pod to kome treba. Eto šta se dešava u praksi. Ja vam govorim sve iz prakse”, kazao je sudija Tabaković.

On je istakao da je stanje u pravosudnom sistemu katastrofalno i zahtijeva korjenite promjene.

“Moramo početi prvo od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), poznate su te silne afere, što je stvarno nedopušteno. Da je to u bilo kojoj evropskoj zemlji, danas bi cijeli VSTV već podnio ostavku, na čelu sa predsjednikom Milanom Tegeltijom”, mišljenja je sudija.

Kao osnovni problem on navodi Zakon o VSTV-u koji je potrebno izmijeniti.

“Ne kozmetičke, nego korjenite izmjene”, rekao je.

Članovi Istražne komisije Branislav Borenović i Alma Čolo kazali su sudiji Tabakoviću da je njegovo svjedočenje detaljno i da daje mnogo odgovora o dešavanjima u pravosuđu.

Odgovarajući na upit Čolo, Tabaković je naveo da je tačno da je Tegeltija imenovan za predsjednika Suda u kome nije bio sudija, nego da je na to mjesto došao sa pozicije tužioca. Prema Zakonu o VSTV-u, predsjednik suda se bira iz sudija koje su radile na tom sudu.

“Jeste, dakle tačno je ono što mu je Branko Prerić rekao da nije radio na predmetima, da nije donosio presude”, kazao je on.

Sudija Državnog suda Dragomir Vukoje je izjavio danas pred Istražnom komisijom kako prijedlozi u “Trećem godišnjem izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti” Misije OSCE-a u BiH, koji se odnose na dodatne edukacije nosilaca pravosudnih funkcija, neće znatno poboljšati stanje u pravosuđu, kako predviđa dokument.

“Ja neću biti od tih koji će, kao neki moji prethodnici, biti izričito kritičan prema radu VSTV-a. Mislim da to ne bi bilo korektno, na kraju nije ni tačno, iz razloga što se prilično radi”, kazao je Vukoja.

Na pitanje člana komisije Zlatana Delića da li bi podržao uvođenje dodatnih mehanizama u cilju provjere ili kontrole u radu pravosuđa, on je rekao da kao sudija nikada neće moći podržati kontrolu ili nadzor u tom smislu.

“Ja sam više za format dijaloga, gdje će svako sa svoje strane vidjeti problem iz svog ugla, to je više demokratski”, odgovorio je sudija.

Članovi komisije su prezentirali određene podatke iz izvještaja OSCE-a, a koji se odnose na broj podignutih optužnica za teški kriminal, na što je sudija Vukoja kazao da su imali bolju sagovornicu za to pitanje, glavnu tužiteljicu, te da je ona odgovorna za taj dio.

On kao sudija Državnog suda, kako je rekao, smatra da se predmeti vode u efikasnim i ekonomičnim rokovima, odnosno da se odvijaju prema Zakonu i da se pitanje o dugotrajnosti postupaka ne treba postavljati za Sud u kojem je on sudija.

Privremenu istražnu komisiju osnovao je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH sa ciljem da istraži stanje u pravosudnim institucijama u državi, s posebnim osvrtom, kako je najavljeno, na sposobnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da sudjeluje u procesima neophodnim na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Osim Damira Arnauta, koji predsjedava Komisijom, u njoj su još Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić.

Prema službenom rasporedu, Komisija nastavlja rad sutra, 8. decembra saslušanjem predstavnika Društva novinara BiH.

 

Azra Husarić Omerović