Vijesti


Agius pred Vijećem sigurnosti UN-a: Presuda Ratku Mladiću u maju iduće godine 14. Decembra 2020. Vijest U obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius je kazao da se izricanje presuda Ratku Mladiću, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću očekuje u maju 2021. godine.
Podignuta nova optužnica protiv direktora OSA-e, optužen i ministar sigurnosti 14. Decembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo novu optužnicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, državnog ministra sigurnosti Selme Cikotića, te Muriza Druškića u svojstvu savjetnika direktora OSA-e i člana komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.
Film o ratnim zločinima u Vlasenici 14. Decembra 2020. Vijest Novi dokumentarni film pod naslovom “Slučajevi zla: Vlasenica” govori o ratnim zločinima koji su počinjeni tokom rata u ovom gradu u Bosni i Hercegovini. Film je produciran uz finansijsku podršku BIRN-a.
sudnica Berbić, optužen za ratovanje u Siriji, štrajkuje glađu zbog uslova u pritvoru 14. Decembra 2020. Suđenje Suđenje Milaremu Berbiću za pridruživanje paravojnim formacijama odgođeno je jer optuženi štrajkuje glađu zbog uslova u pritvoru.
Korupcija nikada vidljivija kao ove godine: BiH nazaduje, pokazalo istraživanje Transparency Internationala 11. Decembra 2020. Vijest Borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, čiji su napredak ugrozili neodgovorni političari, mora biti svakodnevna, kazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Eric Nelson na konferenciji u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji Transparency Internationala (TI).
Naredne sedmice počinje suđenje direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću 11. Decembra 2020. Vijest U Državnom sudu iduće sedmice je planiran početak suđenja direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osmanu Mehmedagiću i rukovodiocu Odsjeka za cyber sigurnost Muhamedu Pekiću, koji su optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Miletić: Završne riječi krajem decembra 11. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju sutkinji Azri Miletić za primanje dara, Opštinski sud u Sarajevu odbio je prijedlog dodatnih dokaza Optužbe, nakon čega je konstatovano da je dokazni postupak završen.
Potpisan sporazum o sufinansiranju “Bijele sobe” posvećene ubijenoj djeci Sarajeva 10. Decembra 2020. Vijest Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica sa predsjednikom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. Fikretom Grabovicom potpisao je danas sporazum o sufinansiranju izgradnje Memorijalne “Bijele sobe”, posvećene sjećanju na djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva za koju je prostor ustupila i renovirala Općina Centar.
Ajna Jusić dobitnica nagrade “Krunoslav Sukić” za promicanje ljudskih prava 10. Decembra 2020. Vijest Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, dobitnica je ovogodišnje nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”.
Tabla sa imenom Radovana Karadžića skinuta sa Studentskog doma na Palama 10. Decembra 2020. Vijest Tabla sa imenom Radovana Karadžića koja se nalazila na ulazu jedne od zgrada studentskog doma u Studentskom centru Pale uklonjena je danas nakon što je na taj čin sugerisala njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).