Vijesti


Grupa za nestale osobe zapadnog Balkana održala sastanak i predstavila izvještaj 16. Decembra 2020. Vijest Članovi Grupe za nestale osobe za područje zapadnog Balkana (GNO) zajedno sa učesnicima Berlinskog procesa danas su u Sarajevu održali sastanak na kojem je planirano intenziviranje međusobne saradnje, razmjena informacija i rad s porodicama kako bi se unaprijedilo rješavanje pitanja nestalih osoba širom regije, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.
Zbog zločina na području Zvornika uhapšeno sedam osoba 16. Decembra 2020. Vijest Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, sedam osoba u Tuzli i Sapni zbog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjenih na području Zvornika od 8. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: Odlaskom u Siriju željela više slobode 16. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju Senadu Kasupoviću za ratovanje u Siriji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz svjedokinje koja je govorila o životu u ratom zahvaćenim područjima i selidbama iz mjesta u mjesto s porodicom.
Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija podnio pisanu ostavku 16. Decembra 2020. Vijest Drugog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija je predao Sekretarijatu VSTV-a svoju pisanu ostavku na sve funkcije u Vijeću, čime je prestao njegov mandat kao predsjednika i člana ove institucije.
Za zločin protiv čovječnosti u Foči uhapšena dvojica osumnjičenih 16. Decembra 2020. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Spomenka Novovića i Borislava Pjanu, osumnjičene za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče i okolice u ljeto 1992. godine.
Mehanizam odbio zahtjev Milana Lukića za preispitivanje doživotne kazne zatvora 16. Decembra 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu, za preispitivanje ove presude, kao i zahtjev za pravnu pomoć na trošak Mehanizma za reviziju presude na osnovu navodnih novih činjenica.
Istražna komisija: Božidarka Dodik pojedine presude smatra šokantnim 15. Decembra 2020. Vijest Sudija Božidarka Dodik izjavila je pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama da su ključni problemi u pravosuđu odvojenost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) od stručne zajednice, te pitanja imenovanja i norme.
Podignuta optužnica protiv glavnog inspektora SIPA-e 15. Decembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Vahidina Šahinpašića, glavnog inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zbog protupravnog lišenja slobode i ometanja rada pravosuđa 2017. godine.
Za Šahman i Dautbašić isplata štete u iznosu većem od 30 hiljada KM 15. Decembra 2020. Vijest Državni sud je donio nepravosnažne presude kojima je Bosna i Hercegovina obavezna Bilseni Šahman isplatiti 17.500 KM i Bakiru Dautbašiću 12.800 KM za naknadu nematerijalne štete za duševne bolove, povredu ugleda i časti i straha tokom trajanja mjera zabrane, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
VSTV: Tegeltija obavijestio članove o ostavci na sve funkcije u Vijeću 15. Decembra 2020. Vijest Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) predsjednik Milan Tegeltija je obavijestio članove da podnosi ostavku na sve funkcije u Vijeću, nakon čega se raspravljalo o načinu daljnjeg rada ovog tijela, ali je sjednica prekinuta i odgođena jer je pozlilo jednoj od osoba prisutnih u sali.