Vijest

Grupa za nestale osobe zapadnog Balkana održala sastanak i predstavila izvještaj

16. Decembra 2020.16:27
Članovi Grupe za nestale osobe za područje zapadnog Balkana (GNO) zajedno sa učesnicima Berlinskog procesa danas su u Sarajevu održali sastanak na kojem je planirano intenziviranje međusobne saradnje, razmjena informacija i rad s porodicama kako bi se unaprijedilo rješavanje pitanja nestalih osoba širom regije, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.


Predstavljanje izvještaja. Foto: Ambasada Velike Britanije 

Na online sastanku je predstavljen godišnji izvještaj koji su zajedno sačinili Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), a izvještaj govori o nastojanjima GNO-a da porodice nestalih aktivno uključi u procese regionalne saradnje putem razmjene informacija s porodicama. Rješenje problema vide i kroz Regionalnu koordinaciju udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije (RK).

“GNO je pokazao odgovornost i posvećenost provedbi okvirnog plana uloživši dodatni napor kako bi savladali prepreke koje je sa sobom donijela pandemija virusa COVID-19. Njegovi članovi su nastavili saradnju na regionalnom nivou, razmjenjujući informacije i ostvarujući napredak kroz zajedničke aktivnosti”, rekla je Semina Alekić, predsjedavajuća RK-a.

Wendy Morton, ministrica za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije, smatra da je Grupa za nestale osobe, radeći s ICMP-om, postigla puno u kratkom vremenskom periodu.

“Puno se postiglo pronalaskom i identifikacijom hiljada nestalih, ali svim porodicama koje još uvijek traže svoje nestale dugujemo nastavak potrage. Proces regionalne saradnje, u čijem su srcu porodice nestalih, pruža regiji najbolju šansu za oporavak i napredak”, kazala je ona.

U godišnjem izvještaju je naglašeno kako je poboljšanje saradnje između članova GNO-a omogućilo identifikaciju posmrtnih ostataka koji su ležali neidentifikovani gotovo dvije decenije. Od pozitivnih primjera spomenuto je i kako članovi GNO-a primjenjuju Regionalnu bazu podataka u procesu razmjene informacija o aktivnim slučajevima nestalih osoba na transparentan način i u stvarnom vremenu.

“Na zapadnom Balkanu je pronađeno i identifikovano više od 70 procenata od oko 40.000 osoba čiji je nestanak prijavljen nakon sukoba devedesetih, što predstavlja uspjeh u poređenju s drugim poratnim područjima. Regionalna saradnja je ključna za ovo postignuće i odvija se uz stalnu podršku Vlade Velike Britanije i drugih donatora. Ovaj vid regionalne, multilateralne saradnje može poslužiti kao inspiracija drugim poratnim područjima koja se suočavaju sa složenim pitanjem nestalih osoba”, kazala je Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a.

U narednom periodu GNO planira jačati svoj utjecaj kroz još bolju multilateralnu saradnju na temelju postojeće bilateralne saradnje, navodi se u saopćenju i dodaje kako ova organizacije nadgleda i aktivnosti unutar okvirnog plana koji je u novembru 2018. godine potpisan u ICMP-ovom sjedištu u Haagu.

Okvirni pan proističe iz Zajedničke deklaracije o nestalim osobama, potpisane u Londonu u julu 2018. godine, kada su predsjedavajući Vijeća ministara i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske ponovili svoju posvećenost nastojanjima da se pronađe i identifikuje 12.000 osoba nestalih usljed sukoba na prostoru bivše Jugoslavije za kojima se još uvijek traga.

Prvi godišnji izvještaj GNO-a predstavljen je na samitu Berlinskog procesa u julu 2019. godine u Poznanju.

Admir Muslimović