Vijesti


sudnica Naredne sedmice počinje suđenje za zločine počinjene u Vlasenici 18. Decembra 2020. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice zakazan je početak suđenja Predragu Bastahu, kojeg Državno tužilaštvo tereti za sudjelovanje u ubistvima 37 civila na području općine Vlasenica.
“Officijelna Viber grupa” VSTV-a nije ni službena ni javna 18. Decembra 2020. Vijest Iako je donedavni predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija javno isticao kako je komunikacija unutar Viber grupe između članova VSTV-a oficijelna, iz ove institucije su u rješenju za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveli kako ova komunikacija ne spada u službeni i formalni način komuniciranja, te da ne može biti dostupna javnosti.
Počelo suđenje direktoru OSA-e Mehmedagiću i uposleniku Pekiću 18. Decembra 2020. Suđenje Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osmanu Mehmedagiću i zaposleniku Muhamedu Pekiću za zloupotrebu položaja.
Podignuta optužnica protiv devet osoba za ubistva 45 civila kod Sokoca 18. Decembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv devet osoba koje se sumnjiče za zločin protiv čovječnosti na području Sokoca, odnosno napad na selo Novoseoci u septembru 1992., kada je ubijeno 45 civila bošnjačke nacionalnosti, od čega je najmlađa žrtva imala samo 14 godina.
Mektić i ostali: Fahrudin Solak svjedočio o projektu prekogranične saradnje 17. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju bivšem državnom ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedok Fahrudin Solak, nekadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite, govorio je o učešću ove institucije u projektu prekogranične saradnje.
Sadiković negira da je davao novac Čauševiću 17. Decembra 2020. Suđenje Optuženi Anes Sadiković izjavio je da prvooptuženom, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, nije davao novac za olakšice prilikom uvoza robe niti da je on to ikada tražio.
Državni sud donio odluku da se postupak protiv Ivana Đurića zbog složenosti vodi u Brčkom 17. Decembra 2020. Vijest Državni sud donio je rješenje da se postupak protiv Ivana Đurića, osumnjičenog za zločin počinjen nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u logoru “Luka”, vodi pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, u skladu s Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, jer se radi o manje složenom predmetu.
Keserović: SIPA nije pronašla zaštićenog svjedoka 17. Decembra 2020. Vijest Suđenje Jasminu Keseroviću optuženom za ratovanje u Siriji je odgođeno zbog nedolaska zaštićenog svjedoka i vještaka Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Buza: Ukinuta presuda i određeno novo suđenje za zločin u Uzdolu 17. Decembra 2020. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda uvažilo je žalbu Odbrane Envera Buze, bivšeg komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i ukinulo prvostepenu presudu kojom je osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenog u septembru 1993. u Uzdolu kod Prozora.
Ukinuta presuda kojom je državni tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora 16. Decembra 2020. Vijest Presuda Suda Bosne i Hercegovine kojom je državni tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi, jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, ukinuta je i odlučeno je da se predmet prenese na Općinski sud u Sarajevu.