Vijest

Zbog zločina na području Zvornika uhapšeno sedam osoba

16. Decembra 2020.13:32
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, sedam osoba u Tuzli i Sapni zbog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjenih na području Zvornika od 8. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine.

This post is also available in: English

Zvornik. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da su uhapšeni Šemsudin Muminović, Džemo Gajić, Ćamil Ahmetović, Rasim Omerović, Asim Alić, Fadil Mujić i Ismet Memić. Oni se terete za zločine prilikom napada na sela na području Zvornika od jeseni 1992. do ljeta 1994., kada je ubijeno 20 žrtava srpske nacionalnosti.

“Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) i Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, sudjelovali u ubistvima i namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola (mučenju), te povreda fizičkog integriteta ili zdravlja civilnog stanovništva”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Počinjeni zločini prilikom napada na zvornička sela, dodaju u Tužilaštvu, kao i zločini nad ratnim zarobljenicima, rezultirali su ubistvima oko 20 osoba srpske nacionalnosti.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Identifikaciju i lišenje slobode osumnjičenih, službenici SIPA-e su obavili u saradnji s ministarstvima unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK) i Republike Srpske (RS).

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English