Vijest

Za zločin protiv čovječnosti u Foči uhapšena dvojica osumnjičenih

16. Decembra 2020.11:46
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Spomenka Novovića i Borislava Pjanu, osumnjičene za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče i okolice u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English


Foča. Foto: BIRN BiH

Iz Državnog tužilaštva saopćeno je da su Novović i Pjano, koji je aktivni policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u Foči, osumnjičeni za ubistva i nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, kao i za pljačkanje.

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Novović je osumnjičen da je u ljeto 1992. godine došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo pet osoba, uglavnom staraca i starica, koje je usmrtio upotrebom hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno s leševima ubijenih civila.

Osim za ubistva pet starijih osoba, Tužilaštvo BiH sumnjiči Novovića i da je učestvovao u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i u nečovječnom postupanju prema dva civila.

“Pjano je osumnjičen da je, zajedno s drugim osobama, učestvovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i malodobnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući, ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno s tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova”, stoji u saopćenju.

Tužilaštvo sumnjiči Pjanu i za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Iz Tužilaštva je navedeno da će nakon saslušanja osumnjičenih biti odlučeno o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu.

Albina Sorguč


This post is also available in: English