Vijest

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija podnio pisanu ostavku

16. Decembra 2020.12:17
Drugog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija je predao Sekretarijatu VSTV-a svoju pisanu ostavku na sve funkcije u Vijeću, čime je prestao njegov mandat kao predsjednika i člana ove institucije.

Sjednica VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Na jučerašnjoj sjednici VSTV-a Tegeltija je obavijestio druge članove da daje ostavku na sve funkcije u Vijeću, koje je potom raspravljalo o načinu nastavka rada ovog tijela. Sjednica je prekinuta nakon što je pozlilo osobi koja je bila prisutna u sali.

Današnja sjednica započela je usvajanjem korigovanog dnevnog reda, a članovi VSTV-a su izglasali zaključak da Tegeltija danas preda pisanu ostavku, te da Vijeće odabere jednog člana koji će predstavljati instituciju do izbora novog člana ispred osnovnih i okružnih sudova Republike Srpske, kako bi Vijeće potom izabralo novo predsjedništvo VSTV-a.

Tegeltija je potom ušao u salu gdje se održava sjednica i uručio pisanu ostavku nadležnoj osobi, nakon čega je napravljena pauza.

Nakon pauze, potpredsjedica Sanela Gorušanović-Butigan je kazala da je konstatovano da je Tegeltija podnio ostavku te pročitala sadržaj u kojem on ističe kako smatra da je rad VSTV-a kompromitovan i da ne želi da učestvuje u radu takve institucije, te da zbog toga daje ostavku na sve funkcije u Vijeću.

Na sjednici je jednoglasno odlučeno da će Gorušanović-Butigan biti ovlašteno lice koje će predstavljati instituciju.

Odluku o ostavci Tegeltija je donio nakon što je na posljednjoj, vanrednoj sjednici Vijeća zaključkom pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Sjednica je sazvana nakon objavljenog audiosnimka razgovora između Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju, a na njenom dnevnom redu bila je jedna tačka – aktuelna situacija. Tegeltija je negirao autentičnost snimka.

Podnošenje ostavke od Tegeltije je tražilo devet od 14 prisutnih članova Vijeća, dok je za zaključak o razmatranju ostavke, zbog narušavanja partnerstva između VSTV-a i njegovih strateških međunarodnih partnera, glasalo njih sedam, uključujući i Tegeltiju.

Na današnjoj sjednici za glavnog tužioca Federalnog tužilaštva imenovan je Munib Halilović, dok je drugi kandidat za obnašanje ove funkcije bio Dubravko Čampara. Oni su pred Vijećem iznijeli svoje programe rada.

“Mislim da je o nama mišljenje da smo pasivna institucija koja se rijetko uključuje u rješavanje problema i mislim da to trebamo promijeniti”, rekao je Halilović.

Izbor na ovu poziciju je bio odgođen kako bi Ured visokog predstavnika (OHR) i Ustavni sud dali svoje mišljenje, a na sjednici VSTV-a u oktobru je rečeno da tadašnji kandidat Saša Sarajlić ne ispunjava bodovne kriterije da bi bio imenovan na ovu poziciju.

Za predsjednicu Vrhovnog suda Federacije BiH danas je imenovana Vesna Stanković-Ćosović, koja je bila i jedina kandidatkinja.

Sjednica VSTV-a nastavit će se u petak, 18. decembra.

*Ovaj tekst je dopunjen sadržajem o izboru glavnog federalnog tužioca i predsjednice Vrhovnog suda Federacije. 

Lamija Grebo