Vijesti


Podignuta optužnica za podsticanje na terorističke aktivnosti 23. Decembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Tonija Bašića, koji se tereti da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta javno podsticao na terorističke napade, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i napade na LGBT populaciju.
Ustavni sud odbio apelaciju Milorada Mrđe 23. Decembra 2020. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se odbija apelacija Milorada Mrđe u kojoj on navodi da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje i da je presuda kojom je pred Državnim sudom osuđen na sedam godina zatvora za zločine počinjene protiv civila na području Sanskog Mosta, u odlučujućem dijelu zasnovana na nezakonitim dokazima.
Ustavni sud utvrdio kršenje prava ali odbio ukinuti naredbe o nošenju maski i ograničenju kretanja 22. Decembra 2020. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je donio odluku u kojoj je utvrdio kršenje prava na “privatni život” i slobodu kretanja, ali je odbio kao neosnovanu apelaciju da se ukinu naredbe Kriznog štaba o obaveznom nošenju zaštitnih maski, kao i ograničavanju kretanja na teritoriji Federacije.
Ališić: Susret s optuženim u Raki 22. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, pročitan je iskaz svjedokinje povratnice iz Sirije u kome navodi da poznaje optuženog Emira Ališića i da je on posjedovao oružje.
Sud zaključio da je MUP Republike Srpske diskriminisao aktivistkinje 22. Decembra 2020. Vijest Osnovni sud u Banjaluci donio je prvostepenu presudu u korist aktivistkinja koje su tužile Republiku Srpsku zbog diskriminacije te naredio da im se isplati odštetni zahtjev, potvrdila je advokatica tužiteljicâ za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Porodice ubijenih u genocidu od marta mogu tražiti naknadu od Holandije 22. Decembra 2020. Vijest Srodnici grupe ubijenih u genocidu u Srebrenici mogu od marta 2021. godine podnijeti zahtjev za odštetu od Holandije, najavila je u parlamentu ove države ministrica odbrane Ank Bijleveld-Schouten. Nakon najave je 17. decembra na internet stranici za konzularne informacije ove zemlje objavljena uredba o sprovedbi presude i najava da će u Sarajevu biti otvoren šalter za podnošenje prijava.
Završen dokazni postupak protiv Burzić: Završne riječi početkom januara 22. Decembra 2020. Vijest Ulaganjem materijalnih dokaza pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) završen je dokazni postupak protiv Dalide Burzić, koja se tereti za neispravno postupanje dok je bila na poziciji glavne tužiteljice sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.
Potvrđena optužnica protiv Hamdije Lipovače i pomagača za plaćanje reklamnog materijala SDP-a iz budžeta 21. Decembra 2020. Vijest Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu protiv bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdije Lipovače te Jasmina Hošića i Mahira Midžića za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pomoći u činjenju krivičnog djela.
Disciplinski postupak protiv Burzić: Razgovori o “procesuiranju” Konakovića 21. Decembra 2020. Vijest Svjedočeći pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), tužioci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su potvrdili da su tokom 2018. godine o procesuiranju Dine Konakovića razgovarali s Dalidom Burzić, koja se tereti za neispravno postupanje dok je bila na poziciji glavne tužiteljice.
Šetnja aktivista “Pravde za Davida” 1.000 dana od izlaska na proteste 18. Decembra 2020. Vijest Aktivisti iz neformalne grupe “Pravda za Davida” održali su protestnu šetnju ulicama Banjaluke povodom 1.000 dana postojanja grupe i prvog izlaska građana na Trg Krajine na proteste zbog neriješenog ubistva Davida Dragičevića. Prva protestna šetnja nakon duže vremena protekla je bez incidenata. Za ovu šetnju policija nije dala odobrenje, ali rješenje po žalbi na tu odluku podnosiocu zahtjeva Merlini Ivić nije stiglo u zakonskom roku pa je šetnja održana.