Vijest

VSTV: Tegeltija obavijestio članove o ostavci na sve funkcije u Vijeću

15. Decembra 2020.15:05
Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) predsjednik Milan Tegeltija je obavijestio članove da podnosi ostavku na sve funkcije u Vijeću, nakon čega se raspravljalo o načinu daljnjeg rada ovog tijela, ali je sjednica prekinuta i odgođena jer je pozlilo jednoj od osoba prisutnih u sali.

 

Milan Tegeltija. Foto: BIRN BiH

“Formalno ću vas obavijestiti da sam odlučio da podnesem ostavku na sve funkcije u Savjetu”, rekao je Milan Tegeltija članovima VSTV-a na početku prvog dana sjednice koja se održava u Sarajevu.

O samoj ostavci, kako je kazao, govorio je detaljno na konferenciji za štampu.

On je naveo kako se u međuvremenu nije desilo ništa što bi ga razuvjerilo u njegovoj odluci, već da ju je dodatno učvrstilo.

“Odlazim iz ove institucije sa dva osjećaja – osjećajem nezadovoljstva zbog društva u kojem živimo i pravnog sistema, ali i osjećaja zadovoljstva jer je na površinu isplivalo ono što sam govorio, a mnogi su smatrali odbrambenom taktikom i teorijom zavjere”, rekao je Tegeltija.

Svjestan je, kako je kazao, da je u zadnjih sedam do deset dana svojim izjavama i načinom njihovih iznošenja u javnost izašao izvan okvira suzdržanosti koje mora imati predsjednik VSTV-a. Dodao je da to nije uradio u afektu, nego svjesno “jer je bio na to prinuđen”.

Tokom obraćanja Tegeltija je istakao da će napustiti sjednicu nakon prve tačke, te da će vrijeme podnošenja njegove pisane ostavke Skretarijatu zavisiti od dogovora članova Vijeća u vezi s nastavkom rada ovog pravosudnog tijela.

Podsjetio je da ukoliko podnese ostavku odmah, po izlasku sa sjednice, ne bi se mogao nastaviti tok rada danas, odnosno da mandat predsjednika prestaje sa predavanjem ostavke Sekretarijatu.

Tegletija je rekao i da danas članovi imaju puno veću odgovornost nego ranije, te pozvao članove da, nakon njegovog napuštanja sjednice, zbog javnosti se izjasne da li je ikada od njih tražio da rade nešto što je nezakonito ili nemoralno.

Ovu odluku Tegeltija je donio nakon što je na posljednjoj, vanrednoj sjednici Vijeća zaključkom pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Sjednica je sazvana nakon objavljenog audiosnimka razgovora između Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju, a na njenom dnevnom redu bila je jedna tačka – aktuelna situacija.

Podnošenje ostavke od Tegeltije je tražilo devet od 14 prisutnih članova Vijeća, dok je za zaključak o razmatranju ostavke, zbog narušavanja partnerstva između VSTV-a i njegovih strateških međunarodnih partnera, glasalo njih sedam, uključujući i Tegeltiju.

Nakon što je Tegeltija napustio današnju sjednicu, članovi VSTV-a su raspravljali o tome kako bi se mogao nastaviti rad, u smislu zakazivanja i vođenja sjednica, predstavljanja institucije i potpisivanja odluka. Pravni odjel se očitovao, između ostalog, o zakonskim okvirima kada je u pitanju izbor predsjednika i potpredsjednika VSTV-a, te o trajanju mandata.

“Ostavkom predsjednika VSTV-a ne prestaje rad VSTV-a. Ne znam šta znači faktička ostavka i ostavka de jure”, kazao je član Vijeća Goran Nezirović.

Drugi član Vijeća Slavo Lakić je istaknuo da se mora “popuniti faza praznog hoda”, dok je Željka Radović rekla da se ne može ništa improvizovati i da je zakon jasan kada je u pitanju izbor predsjednika VSTV-a.

Nakon što je odlučeno da se prijedlozi “stave na papir”, sjednica se zatvorila za javnost, a nakon dužeg vremena je saopćeno da se odgađa za sutra.

Potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan se nakon informacije o odgađanju sjednice obratila novinarima i objasnila da je pozlilo jednoj od osoba koje su se nalazile u sali.

Sjedica VSTV-a nastavit će se sutra.

Lamija Grebo