Vijest

Podignuta optužnica protiv glavnog inspektora SIPA-e

15. Decembra 2020.16:37
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Vahidina Šahinpašića, glavnog inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zbog protupravnog lišenja slobode i ometanja rada pravosuđa 2017. godine.

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Prema Tužilaštvu, Šahinpašić se tereti se da je, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, drugoj osobi protupravno oduzeo slobodu kretanja, te koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, kako bi je naveo na davanje lažnog iskaza u kaznenom postupku koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine.

“Šahinpašić se tereti da je 30. augusta 2017. godine, u svojstvu tada vršioca dužnosti načelnika Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e, u činu samostalnog inspektora, bez poštivanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužioca i suda, izdao naredbu službenicima SIPA-e da izvrše lociranje i lišenje slobode osobe inicijala J.Š.Đ.”, saopćeno je.

Postupajući po zapovijedi i instrukcijama osumnjičenog Šahinpašića, kako se navodi, službenici SIPA-e su uhapsili navedenu osobu te je protuzakonito držali lišenu slobode.

“Osumnjičeni se također tereti da je u noći 5. na 6. septembar 2017. godine, u svojstvu vršioca dužnosti načelnika Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić”, navodi se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Lamija Grebo