Vijesti


Podignuta optužnica za ratne zločine u Foči protiv policajca MUP-a RS 30. Decembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Borislava Pjano, policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i Spomenka Novovića zbog zločina protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče 1992. godine.
Na sjednici VSTV-a usvojeni novi kriteriji za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija 29. Decembra 2020. Vijest Na vanrednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojeni su kriteriji za ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija, utvrđeno da se ne poštuju ranije preporuke VSTV-a o osnivanju novih sudova, te imenovan Ismet Šuškić za novog zamjenika glavnog tužioca Državnog tužilaštva.
Podignuta optužnica za zločine u Hadžićima i Ilidži 29. Decembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog “Brne”, koji se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene na području Ilidže i Hadžića tokom 1992. i 1993. godine.
Emir Ališić Emir Ališić sklopio sporazum o priznanju krivnje za ratovanje u Siriji, tvrdi advokat 29. Decembra 2020. Vijest Odbrana Emira Ališića, optuženog za pridruživanje stranim vojnim formacijama, postigla je sporazum sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine o priznanju krivice, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Bakir Hećimović, Ališićev branilac.
Emir Ališić Ališić: Finaliziranje sporazuma o priznanju krivnje za ratovanje u Siriji 29. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, Odbrana je zatražila odgodu današnjeg glavnog pretresa zbog razmatranja sporazuma o priznanju krivnje.
Potvrđena presuda od 42 godine zatvora za zločine u Oborcima 28. Decembra 2020. Vijest Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu prema kojoj su Branko Čigoja, Željko Todić i Saša Boškić, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na po 14 godina zatvora za zločin protiv civila počinjen u Oborcima kod Donjeg Vakufa, dok je Milorad Glamočak oslobođen krivice, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Tužilaštvo zatražilo osuđujuću presudu za Azru Miletić 28. Decembra 2020. Suđenje Iznoseći završne riječi pred Općinskim sudom u Sarajevu, Kantonalno tužilaštvo je zatražilo da se sutkinja Azra Miletić proglasi krivom zbog primanja dara i drugih oblika koristi, kao i da joj se izrekne mjera zabrane vršenja pravosudnih funkcija.
Salihović: Kašnjenje na let nakon terorističkog napada u Francuskoj 28. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedok je kazao da su na let zakasnili zbog gužve u saobraćaju i terorističkog napada koji se dogodio u Francuskoj, a da su nakon toga uzeli drugi let koje je platilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Povratnice iz Sirije ne mogu svjedočiti, iskazi iz istrage uvedeni u materijalne dokaze 24. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji, vještakinja Državnog tužilaštva je izjavila da četiri svjedokinje nisu sposobne da svjedoče u ovom predmetu, ali da bi se jedna od njih za određeno vrijeme mogla uz podršku pripremiti za iskaz pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Milarem Berbić Milarem Berbić na fotografiji u uniformi s puškom 23. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju Milaremu Berbiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je kroz istragu prepoznao optuženog na videosnimku i fotografiji, te da je on bio član jedinice nepoznatog naziva kojom je komandovao Goran Pavlović.