Vijesti


Potvrđena optužnica protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta 5. Januara 2021. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja pripadnike Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića zvanog “Krvce” i “Čiča”, Slavka Aleksića zvanog “Vojvoda” i Ristu Lečića tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.
U novoj godini borba za prestanak diskriminacije djece rođene kao posljedica ratnog silovanja 5. Januara 2021. Vijest Udruženje “Zaboravljena djeca rata” namjerava uskoro poslati prijedloge izmjena Zakona o zabrani diskriminacije, kako djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja ne bi bila više diskriminisana i kako bi postala ravnopravni članovi i članice bh. društva, najavila je predsjednica ovog udruženja Ajna Jusić u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Emir Ališić Emir Ališić osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora za ratovanje u Siriji 5. Januara 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine je na osnovu prihvaćenog sporazuma o priznanju krivice izrekao presudu Emiru Ališiću od dvije godine i šest mjeseci zatvora za organiziranje terorističke grupe.
Predložena zabrana putovanja optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti 5. Januara 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je zabranu putovanja van države za Tonija Bašića, optuženog da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta javno podsticao na terorističke napade, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i napade na LGBT populaciju.
“Potkivanje”: Aleševiću odbijena tačka optužnice za neovlašteno prisluškivanje i fotografisanje 5. Januara 2021. Vijest Državni sud potvrdio je dvije tačke optužnice za koruptivna krivična djela protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, aktera afere “Potkivanje”, dok je tačka optužnice za neovlašteno prisluškivanje i fotografisanje odbijena zbog nedostatka dokaza, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Mehanizam odbio zahtjev Milomira Stakića za prijevremeno puštanje na slobodu 4. Januara 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Milomira Stakića, osuđenog pred Haškim sudom zbog progona, istrebljenja i ubistava Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru, jer još nije odslužio dvije trećine kazne prema Statutu Mehanizma.
MMKS: Odbijen zahtjev Dragoljuba Kunarca za prijevremeno puštanje na slobodu 4. Januara 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) ponovo je odbio zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Dragoljuba Kunarca iako je odslužio dvije trećine svoje 28-godišnje zatvorske kazne za zločine počinjene u Foči.
Potvrđena optužnica protiv Novalića, Hodžića, Solaka i Milićević u predmetu “Respiratori” 4. Januara 2021. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv premijera Federacije Fadila Novalića i ostalih u predmetu “Respiratori” za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sud BiH odbio optužnicu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića 4. Januara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je, zbog nepostojanja osnovane sumnje i neispunjavanja osnovnih uslova za potvrđivanje, odbio optužnicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), Selme Cikotića, državnog ministra sigurnosti, i Muriza Druškića, penzionisanog rukovodećeg uposlenika OSA-e BiH.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv optuženog Milorada Krunića 4. Januara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine obustavio je zbog smrti postupak protiv Milorada Krunića, kojeg je optužnica teretila za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta 1992. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).