Vijest

Podignuta optužnica za zločine u Hadžićima i Ilidži

29. Decembra 2020.13:37
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog “Brne”, koji se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene na području Ilidže i Hadžića tokom 1992. i 1993. godine.

This post is also available in: English

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Optuženi se tereti da je, u svojstvu komandanta vojne formacije “Brnetovi četnici”, u sastavu Prve igmanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Blažuj, počinio ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

“Optuženi se tereti da je, početkom mjeseca decembra 1992. godine, prilikom napada na mjesto Otes, općina Ilidža, u kojem su sudjelovali i pripadnici formacije ‘Brnetovi četnici’, naredio da se civilno stanovništvo koje se sklonilo u jednoj garaži preda, a teško ranjenog Merzić Harisa, koji je kao student medicine radio kao ljekar u ambulanti u Otesu, kojeg su iznijeli iz garaže, u prisustvu optuženog, ranjenog i nepokretnog, pucanjem iz vatrenog oružja, na mjestu događaja usmrtio optuženom podređeni pripadnik navedene jedinice”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema Tužilaštvu, optuženi se tereti da je, na lokalitetu Golog brda na Igmanu, u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije BiH (ABiH), među kojima i osobe srpske i hrvatske nacionalnosti, lično i direktno, učestvovao u zlostavljanju zarobljenika.

Kako se navodi u saopćenju, osumnjičeni je pucanjem iz vatrenog oružja usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice, po njegovom naređenju, ubili dvojicu zarobljenika, te jednog zarobljenika nakon zlostavljanja odveli u zatočenje u zatočenički objekat u mjestu Kula.

Državno tužilaštvo Gavrilovića tereti da je naredio i podstrekavao počinjenje ubistva prema civilnim osobama, te kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima učinio namjerno nanošenje snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnji, počinio i naredio počinjenje ubistva.

U junu 2013. godine, kao svjedok Odbrane Radovana Karadžića, Vojislav Šešelj nije negirao kontakte sa Vasilijem Vidovićem, Branislavom Gavrilovićem i Slavkom Aleksićem, vođama srpskih formacija oko Sarajeva, ali je tvrdio da su oni bili mještani, a njihove jedinice u sastavu VRS-a. Također, za svu trojicu je izjavio da “nema saznanja” da su počinili bilo kakve zločine, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) izvještavala.

Također, na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Velimir Dunjić, bivši komandant Igmanske brigade VRS-a, je u augustu 2014. godine negirao da je znao za bilo kakve zločine pripadnika njegove brigade, “uključujući i grupu ‘šešeljevaca’ koju je predvodio Branislav Gavrilović zvani Brne”.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, a osumnjičeni Gavrilović je, prema informacijama iz Tužilaštva BiH, nastanjen u Beogradu i državljanin je Republike Srbije.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English