Vijest

Emir Ališić sklopio sporazum o priznanju krivnje za ratovanje u Siriji, tvrdi advokat

29. Decembra 2020.13:08
Odbrana Emira Ališića, optuženog za pridruživanje stranim vojnim formacijama, postigla je sporazum sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine o priznanju krivice, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Bakir Hećimović, Ališićev branilac.

This post is also available in: English

Emir Ališić
Emir Ališić. Foto: Sud BiH

Hećimović je kazao da je danas nakon održanog glavnog pretresa zaključen sporazum o priznanju krivnje, za koji očekuje da će se razmatrati 5. januara 2021. godine na nastavku glavnog pretresa. On nije navodio detalje sporazuma.

“Taj sporazum je potpisan danas, nakon održanog glavnog pretresa, 5. januara ćemo izaći sa sporazumom pred Sud i nakon toga će Sud odlučivati o sporazumu da li će ga prihvatiti ili ne”, objasnio je Hećimović.

Iz Tužilaštva BiH za BIRN BiH nisu željeli komentarisati upit o sporazumu, s obrazloženjem da se ne oglašavaju dok ne bude gotova cijela procedura.

Ališić je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama. Na teret mu je stavljeno da je napustio BiH u decembru 2013. i da je u Siriji bio u jedinicama u okviru takozvanog ISIL-a.

On je u decembru 2019. avionom deportovan u BiH skupa sa šest drugih osoba zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

U Sudu BiH Muharem Dunić i Armen Dželko ranije su osuđeni na po tri i po godine po sporazumu o priznanju krivnje, a u toku su i postupci protiv Jasmina Keserovića, Senada Kasupovića, Milarema Berbića i Hamze Labidija koji se terete za ratovanje u Siriji.

This post is also available in: English