Suđenje

Milarem Berbić na fotografiji u uniformi s puškom

23. Decembra 2020.17:06
Na suđenju Milaremu Berbiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je kroz istragu prepoznao optuženog na videosnimku i fotografiji, te da je on bio član jedinice nepoznatog naziva kojom je komandovao Goran Pavlović.

This post is also available in: English

Milarem Berbić
Milarem Berbić. Foto: Sud BiH

Uposlenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kazao je da je optuženog poznavao iz ranijih predmeta koji se odnose na borbu protiv terorizma, te da mu je njegov lik bio poznat.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je predočila svjedoku službenu zabilješku koju je SIPA dostavila Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u kojoj su fotografije optuženog, s njegovim imenom iznad.

“Mislim da smo stavili da nosi uniformu i da drži pušku u ruci”, rekao je svjedok objašnjavajući dijelove službene zabilješke.

Za videosnimak spomenut u službenoj zabilješci svjedok je kazao da su ga preuzeli sa internet stranice alHayat media centar, a koja je nakon njihove istrage ukinuta. Na snimku je svjedok također prepoznao optuženog. On je rekao da je ta stranica bila servis Islamske države i da su tu bile objave koje pozivaju na pridruživanje njihovim jedinicama i terorističke radnje.

Svjedok je ispričao da je optuženi Berbić bio član jedinice nepoznatog naziva kojom je komandovao Goran Pavlović i da su u njegovoj jedinici bili državljani BiH.

Saslušanje svjedoka je prekinuto zbog zahtjeva optuženog da ode u toalet, nakon čega je kazao kako dalje ne može da prati suđenje zbog zdravstvenih poteškoća. On se na samom početku ročišta žalio na zdravstvene tegobe, za koje nije dobio terapiju nakon pregleda urologa.

“Ne mogu pratiti suđenje”, rekao je optuženi.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća je kazala kako će ovaj zahtjev shvatiti kao odugovlačenje postupka.

Optužnica tereti Berbića da je 29. augusta 2014. napustio BiH s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici Gorana Pavlovića koja se borila na strani ISIL-a, nakon čega su ga zarobile kurdske snage.

Suđenje će se nastaviti 14. januara, kada je planirano da se ponovo pozovu isti svjedoci.

Azra Husarić Omerović


This post is also available in: English