Suđenje

Salihović: Kašnjenje na let nakon terorističkog napada u Francuskoj

28. Decembra 2020.14:37
Na suđenju Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedok je kazao da su na let zakasnili zbog gužve u saobraćaju i terorističkog napada koji se dogodio u Francuskoj, a da su nakon toga uzeli drugi let koje je platilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.


Goran Salihović. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja Mirsada Sijamić u nastavku svog svjedočenja o reviziji finansijskog poslovanja Tužilaštva BiH, u kome je učestvovala, kazala je da su rađeni finansijski izvještaji i finansijska usklađenost, te da se revizorski izvještaji rade za jednu budžetsku godinu.

Na upit Odbrane da li je u izvještaju za 2015. godinu navedeno da su sve aktivnosti u toj godini usklađene sa propisima, Sijamić je odgovorila potvrdno.

Na pitanje Odbrane da li je ukupni planirani budžet bio u vrijednosti od 853.580 KM, Sijamić je kazala da su svi izvještaji javni i da se sada ne može precizno sjetiti iznosa jer je prošlo pet godina.

Salihovićev branilac Rifat Konjić rekao je da se u dijelu “mišljenje” u revizorskom izvještaju za 2016. godinu navodi da se u svim obavezama stanje imovine pokazuje kao fer i istinito, a da su rashodi planirani u budžetu realizovani u iznosu od 93 posto.

Sijamić je ponovila da je od 1. januara 2015. na snazi bio pravilnik Vijeća ministara BiH kojim su regulisani okvirni iznosi troškova reprezentacije za institucije, na osnovu kojeg je trebalo donijeti i interne pravilnike. Ona je kazala da je Tužilaštvo BiH imalo primjedbe “da njihov budžet ne treba biti ograničen tim pravilnikom”.

“Tužilaštvo je imalo svoj stav, da treba biti izuzeto”, rekla je Sijamić.

Ona je kazala da je interne pravilnike trebalo donijeti do 1. januara 2015. godine, a Tužilaštvo BiH to nije učinilo.

“Nisu 2015., 2016. godine, mislim [da su usvojili] negdje 2017. godine”, izjavila je ona.

Na ovom ročištu optuženi Salihović je kazao da su na osnovu revizorskih izvještaja “bili uvjereni da rade kako treba”.

“Mi smo radili sve ono što je revizija rekla u 2012., 2013. godini”, naveo je Salihović.

Sijamić je tokom unakrsnog ispitivanja objasnila da “sve u zbiru mora biti u okviru odobrenog budžeta”.

Salihoviću je na teret stavljeno da je od početka februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 konvertibilnih maraka (KM).

Drugi svjedok Mirsad Crnovršanin kazao je da je u Tužilaštvu BiH radio od 2009. godine do 2018. godine, te da je prisustvovao brojnim seminarima i edukacijama o terorizmu.

“Učestvovali smo na većem broju konferencija širom svijeta”, rekao je Crnovršanin.

Tužiteljica Amina Ruždić upitala je Crnovršanina da ispriča sve o putu u Pariz. On je kazao da je BiH dobila poziv na konferenciju, te da je on išao kao stručnjak za oblast terorizma, a da su osim njega i Salihovića išle još dvije osobe.

On je rekao da se tokom njihovog boravka u Parizu desio teroristički napad u Francuskoj, ali i u Zvorniku. Dodao je da su na konferenciji ostali dva ili tri dana te da se ne sjeća koji dan se desio napad u BiH.

Kako je kazao, na dan odlaska, let za Sarajevo je bio poslijepodne pa su nakon napuštanja hotela imali nekoliko sati za šetnju.

Crnovršanin je naveo da je na putu prema aerodromu bila velika gužva, te da nisu stigli na taj let. Kako je ispričao, Salihović je vikao na vozača tokom vožnje prema aerodromu zbog straha od kašnjenja.

“Niti jedan jedini let nije išao po rasporedu”, kazao je on, objasnivši da se to desilo zbog sigurnosnih razloga jer se desio teroristički napad u Francuskoj.

Propustili su prvi let za Sarajevo, “uzeli nove karte Pariz – Beograd”, te su poslana dva vozila po njih, objasnio je svjedok.

Na pitanje tužiteljice ko je platio karte, Crnovršanin je kazao da misli da su prvobitne karte bile plaćene od organizatora, a druge karte je platilo Tužilaštvo.

“Sjećam se da je preko Zdenke, da je ona pustila”, kazao je Crnovršanin, dodavši da je svima bilo u interesu da se zbog napada u Zvorniku vrate što prije.

Kako je kazao, na putu iz Beograda, Salihović je ostao u Tuzli.

Tužiteljica je upitala da li je konferencija održana radnim danima, na šta je Crnovršanin rekao da se ne sjeća, ali da misli da je on nakon povratka, sutradan otišao na posao. Na upit tužiteljice Ruždić da li je Salihović po povratku otišao na godišnji odmor, Crnovršanin je odgovorio da ne zna.

Nastavak suđenja je zakazan za 27. januar 2021. godine.