Vijest

Podignuta optužnica za ratne zločine u Foči protiv policajca MUP-a RS

30. Decembra 2020.10:43
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Borislava Pjano, policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i Spomenka Novovića zbog zločina protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče 1992. godine.

This post is also available in: English

Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Pjano i Novović su u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih jedinica, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče, vršili progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Novović je, kako se navodi, lično ubio pet civila bošnjačke nacionalnosti rođenih oko 1932. godine i starijih.

“Nakon čega je kuću sa tijelima ubijenih civila zapalio, kao i da je učestvovao nakon toga u ubistvu jednog civila starije životne dobi, te nečovječnom postupanju prema dvije starije osobe bošnjačke nacionalnosti. Zločini su počinjeni u mjestima Dragočava, Pošajatovići i Šube, u općini Foča, u ljeto 1992. godine”, saopćeno je.

Tužilaštvo BiH tereti Borislava Pjanu da je u mjestu Potpeće u ljeto 1992. godine učestvovao u zarobljavanju i nezakonitom zatočenju grupe od 17 osoba bošnjačke nacionalnosti.

“Nakon čega je 11 osoba izvedeno iz kuće, a optuženi Pjano, zajedno sa drugim osobama, lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, učestvovao u ubistvu šest osoba bošnjačke nacionalnosti koji su ostali u kući, nakon čega su počinitelji zločina u kuću ubacili bombu, a zatim kuću zapalili, zajedno sa tijelima ubijenih civila”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Grupu od 11 civila su, zajedno sa još dva civila, počinitelji prevezli kamionom u zatočenje na području Foče, te su kako je saopćeno, nakon toga protjerani na područje Trnova.

Pjano je, kako se navodi, u augustu 1992. godine, uz prijetnju oružjem, opljačkao ženu bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu porodičnog zlatnog nakita.

Tužilaštvo ga tereti i za nečovječno postupanje prema jednom zarobljenom civilu bošnjačke nacionalnosti.

Pjano je, kako navodi Tužilaštvo, zaposlen kao policajac MUP-a RS Foča.

Navode optužnice, Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 54 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Irvin Pekmez


This post is also available in: English