Vijesti


“Andrićev institut” u Višegradu odustao od kupovine vozila u vrijednosti od 83.000 KM 4. Januara 2021. Vijest “Andrićev institut” u Višegradu, čiji je direktor režiser Emir Kusturica, odustao je, zbog prioriteta i racionalizacije budžeta, od kupovine vozila u vrijednosti od 83.000 KM bez PDV-a, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala ranije.
Problemi s mobilnim timovima ponovili se i na izborima u Mostaru 4. Januara 2021. Vijest Mobilni timovi za glasanje nisu došli svim građanima koji su se zbog koronavirusa nalazili u izolaciji tokom lokalnih izbora u Mostaru održanih 20. decembra. Sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu kako se zbog propusta mobilnih timova na lokalnim izborima širom BiH, koji su održani oko mjesec dana ranije, takvo nešto nije smjelo ponoviti na izborima u Mostaru.
MMKS: Odbijena mogućnost ranijeg puštanja Vujadina Popovića 31. Decembra 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je mogućnost uslovnog ukidanja ostatka kazne Vujadinu Popoviću kojom je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zaključivši da nisu ispunjeni uslovi za razmatranje njegovog prijevremenog puštanja na slobodu.
Standardno podizanje optužnica u posljednjim danima godine 31. Decembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u posljednja tri dana podiglo šest, a u prethodna 362 dana godine devet optužnica za ratne zločine.
sudnica Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina na području Donjeg Vakufa 31. Decembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa 1992. godine.
Podignuta optužnica za ubistva zatočenika iz logora Omarska i drugih civila iz Prijedora 30. Decembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka za zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Bosanske Krupe nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Prijedora.
Podignuta optužnica za zločine na području Zvornika 30. Decembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Zvornika.
Podignuta optužnica za zločin protiv civilnog stanovništva u Mrkonjić Gradu 30. Decembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Neđeljka Popovića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Mrkonjić Gradu.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: U Siriju otišao zbog žene a ne da ratuje 30. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, optuženi Senad Kasupović je izjavio da se u Siriji nije borio u vojnim jedinicama, nego da je radio pri bolnici.
Andrićev institut u Višegradu na čijem je čelu Kusturica nabavlja vozilo od 83.000 KM 30. Decembra 2020. Vijest Andrićev institut u Višegradu, čiji je direktor režiser Emir Kusturica, pokrenuo je prije nekoliko dana tender za nabavku novog terenskog luksuznog vozila za službene potrebe u vrijednosti od 83.000 KM bez PDV-a. Prema Bazi službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ovo je jedno od najskupljih službenih automobila koje se nabavlja u BiH tokom 2020. godine.