Suđenje

Keserović: Povratnice iz Sirije ne mogu svjedočiti, iskazi iz istrage uvedeni u materijalne dokaze

24. Decembra 2020.12:25
Na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji, vještakinja Državnog tužilaštva je izjavila da četiri svjedokinje nisu sposobne da svjedoče u ovom predmetu, ali da bi se jedna od njih za određeno vrijeme mogla uz podršku pripremiti za iskaz pred Sudom Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English

Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH
Jasmin Keserović. Izvor: Sud BiH

Vještakinja neuropsihijatrijske struke Azra Alajbegović je na zahtjev Tužilaštva sačinila nalaz i mišljenje o sposobnosti za svjedočenje četiri svjedokinje koje su u Bosnu i Hercegovinu vraćene iz Sirije u decembru prošle godine.

Odlukom Sudskog vijeća, u javnosti se smiju iznijeti samo rezultati vještačenja, bez detalja i imena svjedokinja.

Alajbegović je za tri svjedokinje navela da iz zdravstvenih razloga nisu sposobne da se pojave u sudnici i svjedoče. Kako je dalje kazala, jedna od četiri predložene svjedokinje bi se mogla dovesti u stanje u kojem bi uz potporu mogla da svjedoči, ali bi pripreme trajale od tri do šest mjeseci.

Na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Džemile Begović da li te pripreme garantiraju uspjeh, vještakinja je odgovorila da ne, te da bi se mogao napraviti i kontraefekat.

Na pitanje Odbrane da li se za svjedokinje može reći da su bile u stabilnom psihičkom stanju kada su davale izjave, vještakinja Alajbegović je kazala da se time nije bavila.

Odbrana Keserovića nije imala prigovor na nalaz vještakinje.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u januaru 2013. godine otišao u Siriju i kao pripadnik takozvanog ISIL-a učestvovao u terorističkim aktivnostima. On je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je nakon iznesenog nalaza vještakinje, predložio da se iskazi ove četiri svjedokinje pročitaju u sudnici.

Uz saglasnost Odbrane, iskazi su predočeni na grafoskopu i bez čitanja unijeti kao materijalni dokazi Tužilaštva BiH.

Na ovom suđenju trebao je svjedočiti i zaštićeni svjedok N-2, ali Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije obavijestila Sud BiH i Tužilaštvo o razlozima zašto ga nije dovela.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. januar 2021. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English