Vijesti


Prvi predmet za terorizam u RS-u iz 2019. godine još uvijek bez žalbene sjednice 9. Februara 2021. Vijest Iako je prvostepenom presudom iz novembra 2019. godine Milan Macura, stomatološki tehničar iz Banjaluke i prva optužena osoba za terorizam u Republici Srpskoj (RS), oslobođen optužbi nakon ponovljenog suđenja, u Vrhovnom sudu još uvijek nije održana sjednica na kojoj će se raspravljati o žalbi Tužilaštva.
Radoslav Brđanin ponovno podnio zahtjev za puštanje na slobodu 9. Februara 2021. Vijest Radoslav Brđanin, bivši politički vođa Autonomne regije Krajina (ARK) kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) ponovno je zatražio prijevremeno puštanje na slobodu.
Počelo suđenje predsjedniku Kantonalnog suda za seksualno uznemiravanje 8. Februara 2021. Suđenje Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje Vladimiru Špoljariću, koji je optužen da je, kao predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, seksualno uznemiravao zaposlenicu ove institucije.
Kanadska mornarica otpušta bivšeg člana ultradesničarskog foruma koji je dogovarao prodaju oružja u BiH 8. Februara 2021. Vijest Kraljevska kanadska mornarica je nakon procesa provjere dužeg od godinu dana donijela odluku o otpuštanju bivšeg člana ultradesničarskog foruma koji je dogovarao prodaju oružja u Bosni i Hercegovini.
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije osuđen na tri godine zatvora 5. Februara 2021. Vijest Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilo Perišić osuđen je na tri godine zatvora zbog predaje vojnog dokumenta američkom diplomati 2002. godine.
U ponedjeljak počinje suđenje sudiji Vladimiru Špoljariću 5. Februara 2021. Vijest U ponedjeljak, 8. februara, čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi pred Sudom Bosne i Hercegovine počinje suđenje suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću, optuženom za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje uposlenice.
Markale: “Žrtve ne smijemo zaboraviti” 5. Februara 2021. Vijest Porodice žrtava, preživjeli građani te brojna udruženja i delegacije su polaganjem cvijeća na spomen-ploči obilježili 27. godišnjicu masakra na pijaci Markale u kome je 5. februara 1994. stradalo 68 osoba, a 142 su ranjene.
Keserović: Sredinom februara završne riječi na suđenju za ratovanje u Siriji 4. Februara 2021. Suđenje Svjedok Odbrane ispričao je da je u Siriji, u bolnici u kojoj je radio, nekoliko puta vidio Jasmina Keserovića, optuženog pred Državnim sudom za pridruživanje ISIL-u, kao i za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Slučaj “Memić”: Određen pritvor Dupovcu i Mutapu 3. Februara 2021. Vijest Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima za organizirani kriminal i ometanje istrage o stradanju Dženana Memića.
Milarem Berbić Saznanja o boravku Milarema Berbića u Siriji 3. Februara 2021. Vijest Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju Milaremu Berbiću, koji se tereti za pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, rekao da su postojala saznanja policijskih agencija da je optuženi bio pripadnik ISIL-a i na teritoriju “Islamske države”.