Vijest

Slučaj “Memić”: Određen pritvor Dupovcu i Mutapu

3. Februara 2021.17:09
Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima za organizirani kriminal i ometanje istrage o stradanju Dženana Memića.

Protesti nakon smrti Dženana Memića, arhiv. Foto: BIRN BiH

Nakon što je Tužilaštvo BiH na današnjem ročištu zatražilo određivanje pritvora Dupovcu i Mutapu zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti, rješenjem Suda određen im je pritvor.

Pritvor je određen zbog opasnosti ometanja istrage ili prikrivanja, odnosno krivotvorenja dokaza, uticaja na svjedoke i jer je zaprijećena kazna zatvora za ovo krivično djelo deset godina i viša, pa bi njihov boravak na slobodi mogao rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

“Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 1. marta 2021. godine ili do nove odluke Suda”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da se aktivnosti provode u predmetu na kojem rade duži vremenski period, a odnosi se na “krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine”.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

Nakon Dženanove smrti, njegov otac i porodica su organizovali brojne proteste, nezadovoljni rezultatima istrage policije i tužilaštva u Sarajevu.

 

Lamija Grebo