Vijesti


Zatražen pritvor za Dupovca i Mutapa zbog ometanja istrage o stradanju Dženana Memića 3. Februara 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima za organizirani kriminal i ometanje istrage o stradanju Dženana Memića.
Kosovo: Zatraženo otvaranje muzeja posvećenog djeci ubijenoj u ratu 3. Februara 2021. Vijest Porodice dece ubijene tokom rata na Kosovu, koje su za izložbu u Prištini donirale fotografije i lične stvari svoje dece, traže da se otvori muzej koji će čuvati sećanje na tu decu.
Općina Ribnik nabavlja vozilo od 48.000 KM sa usko određenim dimenzijama 3. Februara 2021. Sredinom januara Općina Ribnik pokrenula je tender za nabavku novog putničkog automobila vrijednosti 47.863 KM bez PDV-a, sa usko postavljenim specifikacijama vozila, što bi, prema mišljenju stručnjaka, moglo ograničiti konkurenciju.
Istražna komisija pokreće smjenu ministra pravde Josipa Grubeše 2. Februara 2021. Vijest Na sjednici Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine usvojen je zaključak o pokretanju procedure smjene državnog ministra pravde Josipa Grubeše zbog loših rezultata rada i neostvarene saradnje, odnosno nedolaska na svjedočenje pred ovim tijelom.
Obustavljena istraga protiv Zvorničanina koji se povezivao sa sirijskim ratištem 2. Februara 2021. Vijest Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske je zbog nedostatka dokaza obustavilo istragu protiv Abidina Mehmedovića, koji je u decembru 2018. godine bio uhapšen na području Zvornika zbog sumnje da je počinio krivično djelo “formiranje i obučavanje grupe radi pridruživanja stranim terorističkim organizacijama”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Četiri godine zatvora za zločin na području sarajevskog naselja Grbavica 2. Februara 2021. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine pravosnažno je osudio Slobodana Bogdanovića i Gorana Sladoju na po dvije godine zatvora za zločin počinjen 1992. na području sarajevskog naselja Grbavica.
Srbija: Bivši rezervni policajac osuđen za mučenje zatvorenika u Sanskom Mostu 2. Februara 2021. Vijest Sud u Beogradu osudio je bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije Milorada Jovanovića na devet godina zatvora zbog mučenja civilnih zatvorenika na području Sanskog Mosta 1992. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini.
Muriz Memić predao zahtjev za ostavku tužiteljice Sabine Sarajlije 2. Februara 2021. Vijest Nakon hapšenja dvije osobe koje se sumnjiče za organizirani kriminal, Muriz Memić, otac Dženana Memića, danas je predao zahtjev za ostavku glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Sabine Sarajlije.
Optuženi za ratovanje u Siriji Jahja Vuković negirao krivicu 2. Februara 2021. Suđenje Jahja Vuković zvani Abdulaziz negirao je krivicu za organiziranje terorističke grupe, odnosno za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu.
Odbijena apelacija Momira i Petra Tasića, osuđenih za zločine u Višegradu 2. Februara 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Momira i Petra Tasića koji su osuđeni na ukupno 19 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u junu 1992. godine na području Višegrada.