Vijesti


Nakon pomaka u istrazi o smrti Memića, pozivi Tužilaštvu BiH da se uključi i u slučaj “Dragičević” 1. Februara 2021. Vijest Pet godina nakon smrti Dženana Memića u Sarajevu, u istrazi Tužilaštva Bosne i Hercegovine jutros je pretreseno više lokacija i uhapšene su dvije osobe, između ostalog zbog ometanja istrage u ovom slučaju. Advokat porodice Memić u ovom slučaju kaže da je ovo prvi pomak u istrazi ubistva i nada se da će se Državno tužilaštvo uključiti i u slučaj ubistva Davida Dragičevića.
Određen pritvor Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću 29. Januara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, koji su zajedno sa Edinom Mehmedikom i Harisom Špagom osumnjičeni za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije izvještavala.
Mehmedagić i Pekić: FUP za dva dana riješio prijavu direktora OSA-e 29. Januara 2021. Suđenje Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u roku od dva dana podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu po prijavi direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.
Sadik Ahmetović negirao krivicu za zloupotrebu položaja 29. Januara 2021. Suđenje Sadik Ahmetović izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti da je zloupotrijebio položaj dok je obavljao funkciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, 2011. i 2012. godine.
Predmet “Respiratori”: Premijer Novalić i ostali negirali krivicu 29. Januara 2021. Suđenje Premijer Federacije Fadil Novalić i ostali iz predmeta “Respiratori” izjasnili su se pred Sudom Bosne i Hercegovine da nisu krivi za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava.
Vodič za suđenje u razumnom roku: “Zakašnjela pravda je nepravda” 28. Januara 2021. Vijest Dugotrajni postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini, koji se dešavaju najčešće zbog nedostataka u organizaciji pravosuđa, dovode do sistemskog kršenja prava građana, rečeno je tokom predstavljanja “Vodiča – suđenje u razumnom roku” nastalog u saradnji Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini i AIRE centra za Zapadni Balkan.
Keserović: Optuženi kao prevodilac u jedinici u Siriji 28. Januara 2021. Suđenje Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je u Siriji viđao optuženog Jasmina Keserovića, za kojeg je čuo da je zbog poznavanja arapskog jezika bio desna ruka Gorana Pavlovića.
Indeks percepcije korupcije: BiH ponovo nazadovala, pandemija ogolila lice korupcije 28. Januara 2021. Vijest Pandemija koronavirusa u potpunosti je ogolila najmračnije lice korupcije, čiju cijenu građani plaćaju vlastitim životima, navodi se u saopćenju Transparency Internationala (TI) o predstavljanju Indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2020. godinu, prema kojem je Bosna i Hercegovina ponovo nazadovala.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji 28. Januara 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine je donio prvostepenu presudu kojom je Senad Kasupović osuđen na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi.
Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: Obrazovanjem o zločinima protiv negiranja i minimiziranja 27. Januara 2021. Vijest Sjećanje na žrtve treba prevazići kulturu osvete u svim društvima, a obrazovanje o zločinima minimiziranje i negiranje, poručio je predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, koji se ove godine u organizaciji Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine obilježava u online formatu.