Vijest

Markale: “Žrtve ne smijemo zaboraviti”

5. Februara 2021.15:00
Porodice žrtava, preživjeli građani te brojna udruženja i delegacije su polaganjem cvijeća na spomen-ploči obilježili 27. godišnjicu masakra na pijaci Markale u kome je 5. februara 1994. stradalo 68 osoba, a 142 su ranjene.


Obilježavanje godišnjice stradanja na pijaci Markale. Foto: BIRN BiH 

Vahida Tvico je svjedočila masakru u februaru prije 27 godina. Sakrila se ispod tezgi i tako preživjela. Od tada se, kako je rekla, svake godine vraća na mjesto na kome je doživjela najveću traumu.

“Moram, ja sam u obavezi, jer ovo se ne može zaboraviti. (…) Ovdje ko nije bio taj ne zna šta je masakr”, kazala je Tvico, dodavši da “uvijek drhti” na Markalama.

Ivana Prvulović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS), obratila se prisutnim građanima riječima da se o žrtvama ne smije prestati govoriti, niti ih se smije zaboraviti, obećavši da civilne žrtve neće biti na margini ove vlade.

“Danas se sjećamo preko 12.000 ubijenih civila. Danas se sjećamo preko 50.000 ranjenih civila. Danas se sjećamo 1.601 ubijenog djeteta. Danas se sjećamo naše rodbine, naših ljekara i učitelja, naših prijatelja i komšija”, rekla je Prvulović.

Obilježavanje ove godišnjice je zbog epidemioloških mjera održano u skraćenom obliku, a na mjestu stradanja cvijeće su položile delegacije unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo sa porodicama stradalih, građani, političari i predstavnici delegacija.

Ova pijaca je tokom opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u modernoj historiji, okupljala građane i bila mjesto gdje se tokom rata u Bosni i Hercegovini trgovalo različitim proizvodima do kojih su građani mogli doći u tom periodu.

Za ubistva 68 građana Sarajeva i ranjavanje 142 njih osuđen je komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić. Dragomira Miloševića je Haški tribunal 2009. osudio na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) pravosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i za terorisanje i granatiranje građana Sarajeva, što je također jedna od tačaka za koje je na doživotni zatvor prvostepeno osuđen i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS). Mladićeva konačna presuda najavljena je za maj ove godine.

Povodom obilježavanja ove godišnjice, u Narodnom pozorištu u Sarajevu jutros je održana komemorativna sjednica Skupštine KS-a, Gradskog vijeća i općinskih vijeća iz KS-a.