Vijest

Prvi predmet za terorizam u RS-u iz 2019. godine još uvijek bez žalbene sjednice

9. Februara 2021.14:21
Iako je prvostepenom presudom iz novembra 2019. godine Milan Macura, stomatološki tehničar iz Banjaluke i prva optužena osoba za terorizam u Republici Srpskoj (RS), oslobođen optužbi nakon ponovljenog suđenja, u Vrhovnom sudu još uvijek nije održana sjednica na kojoj će se raspravljati o žalbi Tužilaštva.

This post is also available in: English


Banja Luka, arhiva. Foto: BIRN BiH

Iz Vrhovnog suda Republike Srpske potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da se predmet Milana Macure nalazi u ovom sudu, ali da žalbena sjednica nije održana, niti je planirana za februar, prema rasporedu javnih sjednica ovog suda.

Macura je prvostepenom presudom banjalučkog Okružnog suda 15. novembra 2019. godine, nakon ponovljenog postupka, oslobođen optužbi za terorizam, a tereti se da je na Instagramu objavio poruku u kojoj je naveo da je “idealan materijal za samoubicu” i “traži da mu neko pokloni 150 kg eksploziva C4 kako bi digao u vazduh ‘Zimzograd’”, događaj kojim se u Banjaluci obilježavaju zimski praznici.

U Republičkom javnom tužilaštvu RS-a su za BIRN BiH potvrdili da su prije godinu, 7. februara 2020, izjavili žalbu na oslobađajuću presudu Macuri, ali da još nije donesena odluka po žalbi.

“Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, zbog povrede krivičnog zakona i zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, navodi se u odgovoru Republičkog javnog tužilaštva, kojem je Macurin predmet u oktobru 2017. ustupilo banjalučko Okružno tužilaštvo.

Macurin branilac Dragan Stupar je također potvrdio da nikakva odluka u ovom predmetu još nije donesena nakon presude Okružnog suda u Banjaluci u novembru 2019. godine.

Macura je prvostepenom presudom u oktobru 2018. osuđen na uslovnu kaznu, ali je Vrhovni sud RS-a uvažio žalbu Odbrane i ukinuo presudu te u septembru 2019. naložio održavanje novog suđenja. U obrazloženju ranije odluke Vrhovni sud RS-a je naveo da “biće krivičnog djela terorizma mora imati dva osnovna elementa, i to radnju izvršenja i cilj”, da bi u novembru iste godine Macura bio oslobođen.

U optužnici, između ostalog, stoji da je Macura s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske, nezadovoljan političkim, ekonomskim i društvenim uređenjem, veličajući sebe kao heroja u borbi protiv toga, prijetio terorističkim činom.

On je tokom suđenja kazao da je sporni status objavio pod svojim imenom i prezimenom, i kako nije htio da izazove strah, “već je to bila moja šala, ironija i satira”.

Jelena Dojčinović


This post is also available in: English