Vijest

U ponedjeljak počinje suđenje sudiji Vladimiru Špoljariću

5. Februara 2021.15:53
U ponedjeljak, 8. februara, čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi pred Sudom Bosne i Hercegovine počinje suđenje suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću, optuženom za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje uposlenice.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo BiH tereti Špoljarića da je na osnovu spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, i tako ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je prekršio tačku Zakona o ravnopravnosti spolova BiH kojom je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Prema optužnici, Špoljarić je ova djela počinio 2018. i 2019. godine – kada je obnašao funkciju vršitelja dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu – nad uposlenicom ovog suda.

U četvrtak, 11. februara, zakazan je nastavak suđenja bivšem državnom ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebu položaja, a dan kasnije će se održati suđenje direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću i službeniku Agencije Muhamedu Pekiću.

Istog dana, u petak, zakazan je nastavak iznošenja završne riječi Odbrane Edina Gadže, optuženog za zločine nad civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje. On je optužen zajedno sa Senadom Džananovićem.

Također, u petak će se Milan Tupajić, Dragomir Obradović zvani Dragan, Momčilo Pajić zvani Paja, Aleksa Gordić zvani Aco, Miladin Gašević zvani Ćirko, Momir Kezunović zvani Keza, Branislav Kezunović zvani Miki, Željko Gašević zvani Gašo i Jadranko Šuka izjasniti o krivici za zločin protiv čovječnosti počinjen u septembru 1992. godine u selu Novoseoci kod Sokoca.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene u Milićima i Bradini.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija