Vijest

Saznanja o boravku Milarema Berbića u Siriji

3. Februara 2021.16:43
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju Milaremu Berbiću, koji se tereti za pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, rekao da su postojala saznanja policijskih agencija da je optuženi bio pripadnik ISIL-a i na teritoriju “Islamske države”.
Milarem Berbić
Milarem Berbić. Foto: Sud BiH

Svjedok, čiji je identitet zaštićen odlukom Suda i čije je saslušanje počelo na jednom od ranijih ročišta, je odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane rekao da osim saznanja domaćih i drugih policijskih agencija o boravku optuženog u Siriji, postoji videosnimak “Ponos je u džihadu” koji je radio “Al-Hayat Media Center” koji je proglašen medijskim krilom Islamske države i da se na njemu nalazi Berbić.

“Snimak je bio aktivan, svako ga je mogao vidjeti i skinuti, javno je bio objavljen. Veoma planski izrađen”, kazao je svjedok.

Naveo je da je učestvovao u saslušanju žena koje su bile u Siriji i da im je prezentovao fotoalbum sa svim muškarcima koji su otputovali u tu zemlju, ali da se nije radilo o klasičnom prepoznavanju.

Rekao je da je “optuženog vidio uživo prije nego je otišao na područje Sirije” na mjestu gdje se okupljao određen broj osoba od kojih su neki kasnije otišli u Siriju, ali se nije mogao sjetiti tačnog datuma kada je to bilo.

“Vidio sam ga području Zenice kada sam vršio određene provjere. Raspolagali smo o određenim saznanjima o lokacijama na kojima se skupljaju određene osobe. Kolege su rekle: ‘To je taj gospodin’”, naveo je svjedok.

Optuženi Berbić je pitao svjedoka gdje ga je vidio i naveo da on nije posjećivao selefijske mesdžide, a svjedok je ponovio da ga je uživo vidio na području Zenice, a njegovo vozilo na području Sarajeva.

“Tu sam radio građevinske poslove, to se može provjeriti. Nisam se nalazio u selefijskim mesdžidima, osim ako nisam imao potrebu da radim”, kazao je Berbić.

Berbića optužnica tereti da je 29. augusta 2014. napustio BiH s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici Gorana Pavlovića koja se borila na strani ISIL-a, nakon čega su ga zarobile kurdske snage.

Svjedok Mario Janeček iz Ministarstva sigurnosti BiH je ispričao da su Ujedinjene nacije (UN) 30. maja 2013. označile “ISIL” kao terorističku organizaciju, iako se ova organizacija i ranije nalazila na listi, ali kao dio “Al-Qaede”.

“Listiranje” organizacija, prema njegovim riječima, UN vrši kada organizacije čine niz terorističkih akata i ugrožavaju globalni mir, te da BiH ima međunarodnu obavezu da automatski provodi rezolucije kao i da je svaka zemlja pozvana da privede pravdi svaku osobu koja se dovodi u vezu sa “ISIL-om” .

Na upit Odbrane da li su mu poznata saznanja o Milaremu Berbiću i njegovom pridruživanju ISIL-u, svjedok je odgovorio da takva saznanja nema, niti može imati, da ne istražuje, jer Ministarstvo u kojem radi nema operativnu nadležnost.

Vještak Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Munib Dedović je izjavio da je, po naredbi Tužilaštva, analizirao otiske prstiju Milarema Berbića 19. decembra 2019. na Sarajevskom aerodromu i utvrdio istovjetnost s otiscima koje je dobio od Agencije za identifikacione dokumente, pri čemu se, kako je rekao, koristio metodom direktne komparacije dva otiska, te utvrdio da se radi o istoj osobi.

Nastavak suđenja je 17. februara.

 

Haris Rovčanin