Vijest

Radoslav Brđanin ponovno podnio zahtjev za puštanje na slobodu

9. Februara 2021.11:13
Radoslav Brđanin, bivši politički vođa Autonomne regije Krajina (ARK) kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) ponovno je zatražio prijevremeno puštanje na slobodu.

This post is also available in: English

Radoslav Brđanin. Foto: ICTY

Predsjednik Mehanizma Carmel Agius je u martu 2020. godine odbio raniji zahtjev Brđanina.

Kako se navodi u novom zahtjevu njegovog advokata Novaka Lukića za prijevremeno puštanje na slobodu, Brđanin je potpuno svjestan težine zločina i prihvata stav predsjednika MMKS-a Carmela Agiusa o velikoj težini zločina za koje je osuđen.

“Podnosilac zahtjeva je jasno rekao da se zločini za koje je osuđen ne smiju relativizirati. Podnosilac zahtjeva je u potpunosti zadržao tu poziciju do danas”, navodi se u zahtjevu.

Prema pisanom zahtjevu, u proteklom periodu Brđanin nije učinio ništa što bi bacilo sumnju u iskrenost njegovog kajanja i nikada nije komentarisao prethodne odluke kojima je odbijeno njegovo prijevremeno puštanje na slobodu.

“Podnosilac predstavke vjeruje da će u ovom postupku, po ovom zahtjevu za prijevremeno puštanje, u potpunosti uvjeriti predsjednika MMKS-a u ozbiljnost njegovih izjava o kajanju”, stoji u zahtjevu za prijevremeno puštanje na slobodu.

Brđanin je u zahtjevu naveo da je prošlo dvije godine od ranijeg zahtjeva za puštanje na slobodu te da zbog ograničenja za putovanja u Dansku, gdje služi kaznu, duži period zbog pandemije koronavirusa nije imao posjetu članova svoje porodice.

Početkom marta 2020. godine predsjednik MMKS-a Agius odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Radoslava Brđanina, obrazloživši kako “ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prijevremeno puštanje Brđanina u ovoj fazi”.

Konkretno, velika težina njegovih zločina prepreka je njegovom ranom puštanju na slobodu. Nadalje (…) Brđanin nije pokazao da je uspješno rehabilitovan”, naveo je tada Agius u svojoj odluci.

Prilikom odlučivanja o prvom zahtjevu, predsjednik MMKS-a je utvrdio da je podnosilac zahtjeva dostigao prag od dvije trećine 6. jula 2019. godine. Brđanin je od 6. jula 1999. pritvoren i od tog dana pa nadalje bio je u pritvoru ili u zatvoru.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine. On je 1999. uhapšen u BiH.

Brđanin se od marta 2008. nalazi u zatvoru u Danskoj. Zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu Brđanin je poslao u februaru 2021. godine.

Emina Dizdarević


This post is also available in: English