Vijesti


Novo rukovodstvo VSTV-a u prvom obraćanju entuzijastično o reformi pravosuđa 11. Februara 2021. Vijest U svom prvom obraćanju javnosti, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je rekao kako je entuzijastičan u vezi s provedbom reformi u pravosuđu, te da mu je glavni cilj uspostavljanje povjerenja građana u nezavisno pravosuđe.
Uskoro početak obnovljenog suđenja za napad zoljom u Banjaluci 11. Februara 2021. Vijest U banjalučkom Osnovnom sudu uskoro se očekuje početak obnovljenog suđenja Aleksandru Radiću iz Čelinca nakon što je Okružni sud Banjaluka ukinuo presudu kojom je osuđen na dvije godine zatvora zbog izazivanja opće opasnosti i nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija, odnosno što je 30. marta 2018. ispalio projektil iz ručnog bacača “zolja” na zgradu koncerna “Agram” u Banjaluci.
Pronađeni fragmenti kostiju, obuća i ručni sat tokom ekshumacije u Sarajevu 10. Februara 2021. Vijest Nakon završene ekshumacije u krugu bolnice Koševo (Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu KCUS) pronađeni su fragmenti kostiju, obuća i ručni sat za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvi proteklog rata, saopćeno je Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Bužima za zloupotrebu položaja 10. Februara 2021. Vijest Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu koja bivšeg načelnika Bužima Agana Bunića i direktora Centra za socijalni rad Bužim Emira Aldžića tereti da su, kao saizvršioci, počinili djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK).
“Quo vadis, Aida?”: Film o genocidu u Srebrenici u užem izboru za nagradu Oscar 10. Februara 2021. Vijest Film “Quo vadis, Aida?” o genocidu u Srebrenici ušao je u uži izbor za prestižnu filmsku nagradu Oscar, saopćeno je na stranici Akademije filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS). Filmski radnici i istraživači genocida kažu kako je film od neprocjenjive važnosti.
U toku ekshumacija posmrtnih ostataka kod sarajevske bolnice na Koševu 10. Februara 2021. Vijest U krugu bolnice “Koševo” – Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) – jutros je započela ekshumacija u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava proteklog rata, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Sudija Halil Lagumdžija novi predsjednik VSTV-a 10. Februara 2021. Vijest Halil Lagumdžija, sudija Državnog suda, na današnjoj sjednici je imenovan na čelo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), dok su Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović izabrane za potpredsjednice.
Simeunović, Forca i Lagumdžija kandidati za predsjednika VSTV-a, Butigan odustala 10. Februara 2021. Vijest Privremena predsjedavajuća Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Sanela Gorušanović-Butigan odustala je od kandidature za predsjednicu, dok su tri druga člana prihvatila kandidaturu od svojih kolega na današnjoj sjednici, na kojoj se bira novo rukovodstvo.
Tegeltija još nije ispunio obećanje ostavke na sve pravosudne funkcije 10. Februara 2021. Vijest Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija još uvijek nije podnio ostavku na mjesto sudije Osnovnog suda u Banjaluci nakon što je obećao ostavku na sve funkcije u pravosuđu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Pripadnici Ravnogorskog pokreta izjašnjavaju se o krivnji 22. februara 9. Februara 2021. Vijest Trojica pripadnika Ravnogorskog pokreta optužena za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, izjasnit će o krivnji 22. februara, potvrđeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).