Vijesti


Prekinut postupak protiv Almira Padalovića, optuženog za zločine u Konjicu 15. Februara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je prekinut krivični postupak protiv Almira Padalovića, optuženog za zločine počinjene na području Konjica, zbog njegovog zdravstvenog stanja.
Bez pouzdanih informacija o grobnicama, kosturnice u lošim uslovima 15. Februara 2021. Vijest Članovi porodica nestalih sa područja Bosanskog Broda još uvijek tragaju za 80 osoba, navodeći kako su nezadovoljni radom istražnih organa, koji već dvije godine nisu na ovom području pronašli posmrtne ostatke, i da se ranije pronađeni nalaze u lošim uslovima u kosturnicama i mrtvačnicama, dok iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) ističu da je najveći problem nedostatak informacija o grobnicama.
sudnica Iduće sedmice početak obnovljenog suđenja za zločin u Uzdolu kod Prozora 12. Februara 2021. Vijest U Državnom sudu je naredne sedmice planiran početak obnovljenog suđenja Enveru Buzi kojeg optužnica u svojstvu komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) tereti za zločin počinjen u Uzdolu kod Prozora u septembru 1993. godine.
Delegacije EU, SAD-a i OSCE-a zajedno pozvale na unapređenje Zakona o sukobu interesa 12. Februara 2021. Vijest Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je državno Ministarstvo pravde dostavilo u decembru prošle godine, ne zadovoljava međunarodne standarde i ne uvažava preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO), saopćili su u zajedničkoj izjavi Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Delegacija Evropske unije (EU) u BiH i Misija OSCE-a.
Saši Ćurčiću potvrđeno pet godina zatvora za zločin u Foči 12. Februara 2021. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Saša Ćurčić osuđen na pet godina zatvora zbog prisiljavanja na seksualno djelo osobe bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine u Foči.
Potvrđena optužnica protiv Zorana Malinića za pomaganje u genocidu 12. Februara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Zorana Malinića, državljanina Srbije nastanjenog u Beogradu, koja ga tereti za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), potvrđeno je iz Državnog suda.
Disciplinski predmet protiv Tegeltije zbog stavova na društvenim mrežama 12. Februara 2021. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) otvorio je predmet protiv sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci Milana Tegeltije, donedavnog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), zbog njegovih stavova koje iznosi na društvenim mrežama.
Sljedeće sedmice završne riječi na suđenju direktoru OSA-e 12. Februara 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine proglasio je završenim dokazni postupak na suđenju za zloupotrebu položaja, nakon što su Odbrane direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića i službenika ove agencije Muhameda Pekića obavijestile da neće provoditi dokaze.
Mektić i ostali: Svjedok 90 odsto honorara predavao na blagajnu INZA-e 11. Februara 2021. Suđenje Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je 90 odsto honorara koji mu je isplaćivan za učešće u projektu prekogranične saradnje predavao na blagajnu Instituta za zaštitu od požara INZA-e, gdje je bio zaposlen.
Vojnici Holandskog bataljona dobit će po 5.000 eura i organizovano putovanje u Srebrenicu 11. Februara 2021. Vijest Ministarstvo odbrane Holandije donijelo je odluku o jednokratnoj novčanoj naknadi za vojnike koji su pod zastavom Ujedinjenih nacija (UN) boravili u Srebrenici 11. jula 1995. godine.