Vijest

Kanadska mornarica otpušta bivšeg člana ultradesničarskog foruma koji je dogovarao prodaju oružja u BiH

8. Februara 2021.11:40
Kraljevska kanadska mornarica je nakon procesa provjere dužeg od godinu dana donijela odluku o otpuštanju bivšeg člana ultradesničarskog foruma koji je dogovarao prodaju oružja u Bosni i Hercegovini.


Boris Mihajlović (u sredini). Izvor: HMCS, Tecumseh/Facebook

Nakon što je početkom novembra 2019. godine objavljen sadržaj međunarodnog desničarskog foruma Iron March, Kraljevska kanadska mornarica je počela istraživati Borisa Mihajlovića zbog sumnje da je pod korisničkim imenom “Moonlord” na ovom forumu pisao o mržnji prema Kanadi i kanadskoj vojsci, te o pokušajima prodaje oružja.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je u ranijem istraživanju o desničarskim i neonacističkim organizacijama pisala kako je “Moonlord” razgovarao i sa članom foruma iz BiH, za koga je otkrila da je grafički dizajner iz Banje Luke. Tužilaštvo niti Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nisu ranije željeli potvrditi da li provode istragu o članovima foruma iz BiH.

Odluka o otpuštanju Mihajlovića, navodi Kanadska mreža za borbu protiv mržnje, uslijedila je nakon revizije prvobitne odluke kojom je nakon suspenzije vraćen u službu.

Utvrđeno je da je bio “moderator na fašističkom forumu Iron March pod imenom ‘Moonlord’, te da je bio član neonacističke organizacije ‘Krv i čast’ – jedne od prvih organizacija koje su proglašene terorističkom u Kanadi”, navodi Mreža.

Novinari CBC-a ranije su otkrili njegov identitet, te razgovarali s njim, kada im je rekao kako on više nije član organizacije “Blood and Honour” (Krv i čast) i njene oružane grane “Combat 18” (Borba 18), koja je također proglašena terorističkom.

“Moramo eliminirati rasizam, antisemitizam, mizoginiju i diskriminaciju. Moramo biti inkluzivni i raznoliki i stvoriti osjećaj pripadnosti svima koji se pridruže i služe u našoj mornarici”, rekao je zapovjednik Kraljevske kanadske mornarice viceadmiral Craig Baines u izjavi nakon odluke o otpuštanju Mihajlovića, prenose Kanadska mreža za borbu protiv mržnje i CBC.

“Ne mogu dovoljno jasno reći da Kanadske oružane snage i Kraljevska kanadska mornarica u našim redovima imaju nultu toleranciju prema rasističkom i diskriminatornom ponašanju. Kanada je inkluzivna i raznolika zemlja i moramo se truditi da osiguramo da Snage poštuju i odražavaju našu naciju i njene vrijednosti”, navodi se u izjavi.

Mihajlović je na svom profilu na forumu Iron March ohrabrivao fašiste da se pridruže vojsci, ali je naglašavao kako neće slijediti naredbe koje se kose s njegovim fašističkim uvjerenjima. Pisao je da želi kolaps sistema, “čišćenje” i “ponovno uspostavljanje reda ekstremnim nasiljem”.

Nakon donošenja prvobitne odluke prošle godine o vraćanju Mihajlovića u službu, iz Organizacije za ljudska prava koja se bori protiv rasizma i antisemitizma pozvali su ministra odbrane Kanade Harjita Sajjana da sprovede istragu o odluci da Mihajlovića vrati na aktivnu dužnost.

“Smatramo da je ovo apsolutno sramotno”, rekla je tada Jaime Kirzner-Roberts iz organizacije Prijatelji Centra “Simon Wiesenthal” (FSWC) za studije holokausta.

Mihajlović je na forumu Iron March objavio gotovo 2.500 postova u dvije godine, a u privatnim porukama je dogovarao prodaju oružja iz Bosne i Hercegovine prema Francuskoj. Tokom 2017. godine je napisao kako je jedan od članova ovog foruma bio u BiH, te se sastao s članovima grupe “Krv i čast / Borba 18”.

U nastavku je članu foruma iz Banje Luke koji se pojavljivao pod nadimkom “Miki” kazao kako je grad susreta bio Prijedor. Korisnik “Miki” je rekao kako je vjerovatno riječ o susretu sa “Marinkom i ekipom”.

“Miki” je sebe 2017. na Iron Marchu opisao kao 20-godišnjeg grafičkog dizajnera iz Banje Luke.

BIRN BiH je otkrio da je korisnik “Miki” zapravo Mišo M. koji živi nadomak Banje Luke. On je novinarima BIRN-a BiH potvrdio da je bio član foruma prije nekoliko godina, ali je odbio dati intervju. Na njegovim društvenim mrežama su postavljene fotografije na kojima se vidi tetovaža i logo mrtvačke glave koji često koriste desničarske organizacije “Krv i čast” i “Borba 18”.

Grafiti i simboli ovih organizacija, zajedno s internet adresom bloga na kome se promovira razvoj neonacizma u Republici Srpskoj, bili su iscrtani na nekoliko mjesta u Prijedoru.

Nermina Kuloglija-Zolj