Vijest

Na ekshumaciji u Bijeljini pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe

14. Juna 2021.15:43
Na lokalitetu Pilakuša, mjesnom groblju na području Bijeljine, ekshumirani su posmrtni ostaci dvije žrtve iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Eksumacija grobnice Kalinovik
Ekshumacija grobnice, ilustracija. Foto: BIRN BiH

Kako je navedeno, pronađeni posmrtni ostaci bit će proslijeđeni u Komemorativni centar Tuzla radi daljnje sudsko-forenzičke obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize.

“Nakon što su pronađeni posmrtni ostaci, isti će biti proslijeđeni na sudsko-medicinsku obradu u Tuzlu, gdje će biti utvrđeno od koliko osoba potiču posmrtni ostaci, te će se nastaviti sa utvrđivanjem identiteta osoba putem DNK analize”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na osnovu podataka koje ima Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), na ovom lokalitetu su ekshumirane najmanje dvije žrtve proteklog rata, za koje se pretpostavlja da se radi o osobama bošnjačke nacionalnosti nastradalim 1992. ili 1993. godine.

“Ovi posmrtni ostaci koji su danas ekshumirani, nalaze se ispod osoba koje su sahranjene u posljednje vrijeme na ovom groblju, pa se tako morao podizati taj grob kako bi se izvukli ovi posmrtni ostaci. Oni su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi forenzičke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka, kako bi se utvrdio identitet žrtava uz pomoć DNK analize”, kaže Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a.