Vijest

Odbrana i sin Ratka Mladića najavili moguće pokretanje revizije drugostepene presude

Nakon što je prošle sedmice Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) osudilo Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), na doživotnu kaznu zatvora, njegova Odbrana i sin su najavili pokretanje revizije konačne odluke, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ratko Mladić ulazi u sudnicu na izricanje konačne presude. Foto: EPA-EFE/Jerry Lampen / POOL

Darko Mladić, sin osuđenog Ratka Mladića, za BIRN BiH je potvrdio informaciju da će Odbrana pokrenuti reviziju odluke po kojoj je njegov otac pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

“General ima pravo na taj pravni lijek i mi ćemo pokrenuti reviziju u skladu s tim njegovim pravom. Ne mogu da vam dajem detalje, mogu samo da kažem da prije svega prvi korak je detaljna pravna analiza presude. Kao što znate, mi imamo jedno izdvojeno mišljenje, koje je jako bitno, i imamo pravnu analizu mišljenja većine, tako da nakon analize znat ćemo koji su nam daljnji koraci”, izjavio je Mladić za BIRN BiH.

Miodrag Stojanović, advokat u timu Mladićeve Odbrane, za BIRN BiH je rekao da prvi korak koji Odbrana može da učini jeste da – nakon što prouče drugostepenu odluku i stav koji je u izdvojenom mišljenju imala predsjedavajuća Vijeća sutkinja Nyambe – donese ozbiljnu i odgovornu odluku u vezi sa ulaskom u postupak revizije, odnosno preispitivanje donesene presude.

Kako je kazao, pravilom 119. Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma predviđena je ta procedura, koja kaže da od trenutka izricanja presude u roku od godinu dana, ukoliko se pojave nove okolnosti i nove činjenice koje bi ishodile drugačiju odluku, može se podnijeti zahtjev za preispitivanje.

“Ova Odbrana već ozbiljno razmišlja o tome s obzirom na onakvo obrazloženje Žalbenog vijeća, da se pozabavi ovim pitanjem i uđe u postupak preispitivanja drugostepene sudske odluke”, naveo je Stojanović.

Pojasnio je da je ponavljanje argumentacije žalbe uzaludan posao, te da se moraju pojaviti novi dokazi i činjenice na osnovu kojih se može podnijeti prijedlog. Prema njegovim riječima, još uvijek nisu pročitali odluku da bi mogli reći koji su to novi dokazi.

“To moraju biti činjenice za koje mi nismo znali, a ne činjenice koje smo koristili a Sud ih nije prihvatio. To je suštinska razlika. Mi imamo nešto što smo znali, ali nam nije bilo omogućeno da razgovaramo s tim ljudima, kao što su pojedini oficiri NATO-a, političari i francuski piloti koji su odustali od toga da se pojave pred Sudom. Dakle, te nove činjenice, novi dokazi, radimo na njima, i bilo bi pretenciozno da mogu nešto više reći”, zaključio je Stojanović.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) 8. juna ove godine donio je drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen po prvoj tački optužnice za genocid u pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici.

BIRN BiH je ranije pisao da izdvojena mišljenja predsjedavajuće Žalbenog vijeća sutkinje Prisce Matimbe Nyambe u presudi Mladiću daju puno prostora za revizionizam.

Advokat i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić podsjetio je na raniju reviziju, odnosno preispitivanje odluke Međunarodnog suda pravde u slučaju BiH i Srbije koja je završena, kako je rekao, “fijaskom i poniženjem BiH”.

On je pojasnio da za preispitivanje odluke trebaju postojati ozbiljni razlozi, novi dokazi, činjenice i okolnosti koje bi potvrdile ili osporile priču da je prethodna odluka zasnovana na pogrešnim činjenicama.

Kako je kazao, izdvojeno mišljenje sutkinje Nyambe, odnosno ta praksa postoji u Evropskom sudu za ljudska prava, kao i u Ustavnom sudu BiH. To je nešto, prema njegovom mišljenju, što spada u red nezavisnog i slobodnog sudije koji smatra da ono što je ponuđeno nije bilo adekvatno da se presuda potvrdi.

“Mislim da takva najava nije realna, a svako ima pravo da pokuša, pa kako prođe. Mislim da svi ti pokušaji i otvaranje tih pitanja doprinose medijskoj pratnji, poremećaju odnosa i u onako podijeljenoj BiH, što u svakom slučaju predstavlja potencijalnu opasnost da se izgovaraju riječi mržnje, što nije dobro za građane cijele države, pa i njenih entiteta”, naveo je Simić.

Odbrana Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, ranije je od MMKS-a zatražila da se odredi sudija koji će omogućiti da im se dostavi dokument Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji bi, prema njima, mogao dovesti do revizije presude kojom je osuđen na doživotni zatvor.

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija