Vijest

U nastavku ekshumacije u Kalinoviku pronađeni ostaci još dvije osobe, ukupno devet do sada

11. Juna 2021.13:46
U općini Kalinovik, na lokalitetu Dobro Polje, u masovnoj grobnici otkrivenoj prije dvije sedmice, pronađeni su ostaci još dvije osobe pa je ukupni broj otkrivenih posmrtnih ostataka do sada devet, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe (INO).

Eksumacija grobnice Kalinovik
Ekshumacija grobnice u Kalinoviku. Foto: BIRN BiH

Nekompletni posmrtni ostaci još dvije osobe ekshumirani su danas, do prijepodnevnih sati, iz masovne grobnice koja je prošlog ponedjeljka otkrivena na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika, saopćeno je iz INO-a.

Od početka ekshumacije do danas, u ovoj grobnici su pronađeni posmrtni ostaci ukupno devet osoba.

“Ekshumacija na ovom lokalitetu traje već dvije sedmice, a s obzirom na činjenicu da se radi o veoma strmom i nepristupačnom terenu koji se prekopava ručno. Upravo zbog toga, ekshumacija će se nastaviti i u narednim danima”, saopćeno je.

Prema informacijama Instituta, pretpostavlja se da pronađeni skeletni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su likvidirane u ljeto 1995. godine te bačene niz strmu padinu kanjona rijeke Bistrice.

Neke od žrtava koje su pronađene bile su vezane žicom, a na skeletnim ostacima su uočena i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja. Uz posmrtne ostatke pronađeno je i nešto odjeće te neki lični predmeti.

Kako je navedeno, posmrtni ostaci koji su pronađeni prebačeni su u “Gradska groblja Visoko” radi daljnje kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi utvrđivanja identiteta putem DNK metode.