Suđenje

Suđenje banjalučkom inspektoru za korupciju počelo ispočetka

U nastavku suđenja inspektoru Policijske uprave Banjaluka Nenadu Grujiću, optuženom za traženje i primanje mita, Tužilaštvo je saslušalo dva svjedoka – inspektore Zorana Gašića i Miroslava Kalabića.


Nenad Grujić, arhiv. Foto: Ognjen Matavulj

Suđenje Grujiću pred Okružnim sudom u Banjaluci počelo je ispočetka jer je zbog izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske predviđeno da u svim predmetima u kojima je optuženima zaprijećena kazna zatvora veća od pet godina mora suditi sudsko vijeće umjesto sudije pojedinca kao do sada.

Grujić se optužnicom tereti da je u svojstvu policijskog službenika raspoređenog na mjesto inspektora u Policijskoj upravi Banjaluka, zahtijevao i uzeo mito od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u ovom gradu, nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu “koji će lakše pasti na Tužilaštvu”. Grujić je prvooptuženi u predmetu a ranije je nakon sporazumnog priznanja krivice na godinu dana zatvora osuđena njegova kolegica, inspektorka Jelena Florijan.

Svjedok Miroslav Kalabić je na suđenju rekao da je na dan kada su uhapšeni inspektori Florijan i Grujić, prema njegovim saznanjima, izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Branislava Vidića bio spreman.

“Ostalo je da se sasluša samo Vidić kao osumnjičeni”, kazao je Kalabić i dodao da ga je hapšenje njegovih podređenih inspektora iznenadilo.

Kalabić je šef smjene u operativnom dežurstvu Policijske uprave Banjaluka, a u vrijeme izvršenja krivičnog djela koje se Nenadu Grujiću stavlja na teret bio je njegov i neposredni nadređeni Florijan, kao načelnik Odjeljenja za privredni kriminal Policijske uprave Banjaluka.

“U vrijeme kada su uhapšeni Florijan i Grujić više nisu bili dio istog istražnog tima jer su timovi izmiješani zbog internih problema”, kazao je Kalabić.

Potvrdio je i da je Jelena Florijan bila inspektor koji je zadužio predmet istrage po prijavi protiv Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci, kojeg su radnici te ustanove prijavili za nesavjesno trošenje sredstava i nepotizma prilikom zapošljavanja.

Kalabić je potvrdio i da su pojedini visoki funkcioneri MUP-a Republike Srpske u toku istrage protiv Vidića zvali da se raspitaju kako ide istraga tvrdeći da su Vidićevi poznanici.

Tužilac Republičkog javnog tužilaštva Goran Glamočanin danas je saslušao i svjedoka Zorana Gašića, zamjenika komandira Policijske stanice Obilićevo u Banjaluci, koji je potvrdio da zna za neke predmete i postupanja po predmetima u slučaju Branislava Vidića.

Sudija Branimir Jukić je tužioca pitao zašto ne insistira na daljem ispitivanju Glamočanina i zašto je doveo “svjedoka kojeg ništa ne pita”.

Florijan i Grujić uhapšeni su 18. februara 2018. godine.

Suđenje se nastavlja 22. juna.

Vladimir Kovačević