Vijesti


U Tužilaštvu Brčko distrikta formirano 12 predmeta za izborne prevare 30. Augusta 2021. Vijest Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ima u radu 12 predmeta po poznatom počiniocu koji se odnose na krivična djela izborne prevare i jednu presudu u vezi s provođenjem lokalnih izbora 2020. godine, dok se za izborne prevare u drugim gradovima samo istrage sprovode godinama.
Direktor BIRN-a BiH i Agencija Anadolija dobitnici priznanja udruženja „Nino Ćatić“ 29. Augusta 2021. Vijest Udruženje novinara i medijskih radnika dodijelilo je u povodu 29. augusta, dana rođenja srebreničkog spisatelja i novinara Nine Ćatića, koji je stradao tokom 1995. godine, plakete Denisu Džidiću, direktoru Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Agenciji Anadolija (AA).
ICMP Globalni izvještaj o nestalim osobama: U zemljama bivše Jugoslavije još uvijek postoji revizionizam 27. Augusta 2021. Vijest U državama gdje je sistematski proces istrage nestanka osoba pomogao da se osude počinioci genocida pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) revizionizam i dalje postoji, navedeno je u prvom izdanju Globalnog izvještaja o nestalim osobama.
Naredne sedmice završne riječi na suđenju za zločine kod Prijedora 27. Augusta 2021. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice zakazano je iznošenje završnih riječi optuženog Ranka Babića i Odbrane drugooptuženog Bratislava Bilbije, koji se terete za zločin počinjen sredinom augusta 1992. u zaseoku Bukvik kod Prijedora.
Novalić i ostali: Hodžić očekivao veći priliv novca 27. Augusta 2021. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako je s optuženim Fikretom Hodžićem prošle godine komunicirao u vezi sa uplatom veće količine novca.
Podignuta optužnica za krijumčarenje više od 850 migranata 27. Augusta 2021. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 16 osoba – među kojima su strani i državljani Bosne i Hercegovine – koje se terete za organizovano krijumčarenje više od 850 ilegalnih migranata.
Vlasti u Rogatici bez komentara i reakcije na nove plakate “Nije bilo… Mi znamo.” 27. Augusta 2021. Vijest Općinske i policijske vlasti u Rogatici ignorišu upite o novim plakatima sa natpisima “Nije bilo… Mi znamo.”, koji su u ovoj općini postavljeni nakon što je prethodni plakat prelijepljen i pokrenute policijske provjere.
Mahmut Švraka Član VSTV-a Mahmut Švraka disciplinski sankcionisan smanjenjem plate 27. Augusta 2021. Vijest Prvostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izrekla je mjeru smanjenja plate od 10 posto na period od tri mjeseca Mahmutu Švraki zbog disciplinskog prekršaja jer je iz neopravdanih razloga propustio da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Novalić i ostali: Telefonski odobrili upotrebu sredstava bez preciziranja vrste opreme 26. Augusta 2021. Suđenje Na suđenju premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je na telefonskoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) usvojena odluka o izdvajanju sedam miliona KM za nabavku medicinske opreme bez preciziranja šta će biti nabavljeno.
“Gdje je?”: Otvorena izložba posvećena svim nestalim osobama u BiH 25. Augusta 2021. Vijest Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) otvorio je u Sarajevu izložbu pod nazivom “Gdje je?” posvećenu svim nestalim osobama tokom rata u Bosni i Hercegovini, kojom želi skrenuti pažnju na veću angažiranost odgovornih ali i javnosti u procesu traženja nestalih osoba.