Vijest

Vlasti u Rogatici bez komentara i reakcije na nove plakate “Nije bilo… Mi znamo.”

27. Augusta 2021.12:01
Općinske i policijske vlasti u Rogatici ignorišu upite o novim plakatima sa natpisima “Nije bilo... Mi znamo.”, koji su u ovoj općini postavljeni nakon što je prethodni plakat prelijepljen i pokrenute policijske provjere.


Novi plakati s natpisom “Nije bilo… Mi znamo.” u Rogatici. Foto: BIRN BiH

Policija u Rogatici i Republici Srpskoj te općinske vlasti nisu odgovorili na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o aktivnostima da pronađu odgovorne za postavljanje dva nova plakata na kojima se nalazi tekst na koga se u reakcijama negira genocid u Srebrenici.

Dva nova plakata su postavljena u ulici Srpske sloge u Rogatici pored samouslužne praone automobila. To se desilo nekoliko dana nakon što je raniji plakat sa istim sadržajem prelijepljen jer nije imao dozvolu firme “Metrodmedia” koja je vlasnik bilbord prostora.

Plakati su postavljeni nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti te veličanje ratnih zločinaca.

Plakat u Rogatici ne spominje riječ genocid, ali se ona često koristi u reakcijama na fotografiju bilborda na društvenim mrežama.

Policija u Rogatici, Policijska uprava Istočno Sarajevo i glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nisu dostavili odgovore na upite BIRN-a BiH do objave teksta, o tome da li su poduzimali radnje o ranijim ili novim plakatima.

Općina Rogatica također nije odgovorila na upit o tome šta poduzimaju i da li provjeravaju je li plakat postavljen legalno.

Prema katastru Republike Srpske (RS) dostupnom online, parcela na kojoj je prema fotografiji postavljen plakat u vlasništvu je Zorana Ješića.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Rogatica potvrdili su da se prema njihovim informacijama ova parcela te plakatni objekat nalaze u vlasništvu Ješića.

Njegov sin Vedran Ješić je za BIRN BiH negirao da je plakatni objekat u vlasništvu njegovog oca, tvrdeći da se iza takvih izjava krije Općina.

“Da je to moj bilbord, da ja imam građevinsku firmu i tu bih ja napisao svoju reklamu i napisao svoje. Znaju iz Opštine sebe kriti, ko drži Opštinu, ko je na vlasti, ko je naredio da se piše, ko dobija glasove preko takvih stvari?”, kaže Ješić.

On nije želio reći da li je plakate prijavio policiji. Objasnio je da njega takve stvari ne zanimaju, navodeći da plakate lijepi neko ko skuplja političke poene, te da njega to vrijeđa, jer ima prijatelja Bošnjaka s kojim se druži.

“Ovo je Bosna, sve se zna ko šta radi, gdje sjedi. (…) Šta sam ja tu? Mali miš u svemu tome”, rekao je on.

BIRN BiH je ranije pisao o tome kako je fotografija prvog postavljenog plakata u Rogatici objavljena na stranici “Srcem za Srpsku” koja se ranije zvala SNSD info, ali je naziv promijenila 2016. godine u mjesecu kada je održan miting SNSD-a i vladajuće koalicije u Banjoj Luci pod istim sloganom “Srcem za Srpsku”.

Tada je za BIRN BiH glasnogovornik ove stranke negirao povezanost stranice sa političkom strankom.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine, tokom počinjenja genocida, ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca.

Do sada su UN-ov sud u Haagu i sudovi na Balkanu osudili ukupno 48 osoba na više od 700 godina zatvora, te pet doživotnih kazni za zločine u Srebrenici. Posljednji osuđeni na doživotnu kaznu zatvora je bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić.

Azra Husarić Omerović