Vijesti


“Gdje je?”: Otvorena izložba posvećena svim nestalim osobama u BiH 25. Augusta 2021. Vijest Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) otvorio je u Sarajevu izložbu pod nazivom “Gdje je?” posvećenu svim nestalim osobama tokom rata u Bosni i Hercegovini, kojom želi skrenuti pažnju na veću angažiranost odgovornih ali i javnosti u procesu traženja nestalih osoba.
Novalić i ostali: Bavrka kaže da nisu znali za koju opremu izdvajaju sedam miliona 25. Augusta 2021. Suđenje Na suđenju premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) donio odluku o izdvajanju sedam miliona KM za nabavku medicinske opreme, ali da nije znao šta će biti nabavljeno.
Obilježena 29. godišnjica paljenja sarajevske Vijećnice: “Kultura je preživjela barbarstvo” 25. Augusta 2021. Vijest Dio građe Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine uskoro bi ponovo trebao biti smješten u sarajevsku Vijećnicu, u kojoj je danas obilježeno 29 godina otkako je zapaljena u augustu 1992., kada je uništena nenadoknadiva građa treće po veličini fonda biblioteke u tadašnjoj Jugoslaviji.
Može li zabrana negiranja genocida uticati na odbranu i efikasnost suđenja? 25. Augusta 2021. Vijest Advokatska komora Republike Srpske će donijeti stav o postupanju advokata u slučajevima ratnih zločina nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo Izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje zločinaca, dok pravni eksperti smatraju da ove izmjene ne osporavaju pravo na odbranu, niti da se branioci mogu dovesti u situaciju da negiraju genocid.
Mutap i ostali: Svi optuženi negirali krivicu za prikrivanje dokaza o načinu stradanja Memića 25. Augusta 2021. Vijest Zijad Mutap, Alisa Ramić (rođena Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović, optuženi za organizovani kriminal u vezi s prikrivanjem dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić, negirali su krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Željka Radović Željka Radović se izjasnila da ne želi učestvovati u postupku protiv Gordane Tadić 25. Augusta 2021. Vijest Željka Radović, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), izjasnila se da ne želi učestvovati u radu Drugostepene disciplinske komisije koja će odlučivati u postupku po žalbi glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić, saopćeno je iz VSTV-a.
BiH opet nazadovala u borbi protiv korupcije: Transparency International 25. Augusta 2021. Vijest Tokom prošle godine gotovo je prepolovljen broj podignutih optužnica za koruptivna krivična djela koja imaju najozbiljnije posljedice na funkcionisanje društva, pokazuje Izvještaj o monitoringu procesuiranja korupcije pred sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini 2020. godine, koji je pripremio Transparency International.
U Beogradu predstavljen Izvještaj o stradanjima u Srebrenici od 1992. do 1995. godine 24. Augusta 2021. Vijest Mjesec dana nakon što je objavljen na internetu, Izvještaj o stradanjima svih naroda u Srebrenici od 1992. do 1995. godine, u kome se osporava zločin genocida, predstavljen je i u Beogradu.
Mahmut Švraka Mahmut Švraka razriješen dužnosti člana komisije koja odlučuje o žalbi Gordane Tadić 24. Augusta 2021. Vijest Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija razriješio je Mahmuta Švraku dužnosti člana Drugostepene disciplinske komisije u postupku protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Državnog tužilaštva, jer mu uskoro prestaje mandat.
Kosorić i ostali: Djevojke i djevojčice su vodili na silovanje 24. Augusta 2021. Suđenje Na suđenju Miletu Kosoriću i Momčilu Tešiću za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se događaja od 11. jula 1995. godine, uključujući i odvođenja djevojaka i djevojčica kod mjesta Tišča, te zlostavljanja medicinara.