Vijesti


MMKS aktivno razmatra gdje će Ratko Mladić služiti kaznu 24. Augusta 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) aktivno razmatra odluku o tome gdje će Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), služiti doživotnu kaznu zatvora, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Državno tužilaštvo bez komentara o zahtjevima za izuzeće Tadić iz odlučivanja 23. Augusta 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije odgovorilo na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za komentar niti se glavna državna tužiteljica Gordana Tadić oglasila nakon navoda u medijima da se zahtjev za odluku o njenom izuzeću iz jednog predmeta ne rješava dovoljno brzo.
Mehmedika i ostali pušteni na slobodu, Sud BiH nenadležan za neovlašteno držanje oružja 23. Augusta 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je odbio optužbu Državnog tužilaštva protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića u vezi s neovlaštenim prometom oružja, naredivši ukidanje pritvora i njihovo puštanje na slobodu. Tokom izricanja presude, Vijeće je konstatovalo da je optužnica manjkava i da je Sud nenadležan za djelo neovlaštenog držanja oružja.
Potvrđen sastav Drugostepene disciplinske komisije protiv Gordane Tadić nakon zahtjeva za izuzeće 20. Augusta 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) potvrdilo je sastav Drugostepene disciplinske komisije u predmetu protiv glavne državne tužiteljice nakon što su odbijeni zahtjevi advokata za izuzeće članova komisije i Vijeća te prihvaćen zahtjev tužiteljice Biljane Simeunović za izuzeće tužiteljice, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.
Naredne sedmice početak suđenja za zločine na području Vlasenice i Milića 20. Augusta 2021. Vijest U srijedu, 25. augusta, pred Sudom Bosne i Hercegovine je zakazana statusna konferencija i početak suđenja Goranu Viškoviću zvanom Vjetar, koji je optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Vlasenice i Milića u periodu između aprila 1992. i kraja 1993. godine.
Počela vakcinacija ljudi u pokretu u Unsko-sanskom kantonu 20. Augusta 2021. Vijest Na području Unsko-sanskog kantona počela je vakcinacija protiv koronavirusa za izbjeglice, migrante i tražioce azila koji borave u privremenim prihvatnim centrima “Borići” i “Miral”, dok se u centru “Lipa” privodi kraju anketiranje korisnika, nakon čega će oni koji iskažu interesovanje biti vakcinisani.
Boris Bošnjak i Ilija Đajić, osuđeni za zločine u Bileći, upućeni na izdržavanje kazni 20. Augusta 2021. Vijest Boris Bošnjak i Ilija Đajić, pravosnažno osuđeni za nečovječno postupanje prema nesrpskim civilima u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći 1992. godine, upućeni su na izdržavanje zatvorskih kazni, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Prelijepljen bilbord “Nije bilo… Mi znamo.” u Rogatici 20. Augusta 2021. Vijest Natpis na bilbordu u Rogatici “Nije bilo… Mi znamo.” prelijepljen je nakon što je policija pokrenula istragu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz kompanije “Metromedija” iz Banje Luke.
Sud BiH izlaz Osumnjičena za finansiranje terorizma ostaje u pritvoru 20. Augusta 2021. Vijest Zbog bojazni od ponavljanja djela ili bjekstva, Sud Bosne i Hercegovine produžio je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, za još 30 dana pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističkih aktivnosti.
Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva: Majci Davida Dragičevića odbijen imunitet 20. Augusta 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Državnog tužilaštva i time potvrdio svoju raniju odluku o nedavanju saglasnosti na izjavu o nepreduzimanju krivičnog gonjenja Suzane Radanović, majke stradalog Davida, saopćeno je.