Vijest

Član VSTV-a Mahmut Švraka disciplinski sankcionisan smanjenjem plate

27. Augusta 2021.10:07
Prvostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izrekla je mjeru smanjenja plate od 10 posto na period od tri mjeseca Mahmutu Švraki zbog disciplinskog prekršaja jer je iz neopravdanih razloga propustio da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Mahmut Švraka
Mahmut Švraka. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca je tužbenu prijavu protiv Švrake podigao zbog prekršaja koji se odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora članice Vijeća Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju.

“Odluka u ovom disciplinskom postupku nije konačna i na istu se može uložiti žalba”, kazali su u VSTV-u.

Na ročištu održanom krajem juna 2021. godine, Ured disciplinskog tužioca je predložio izricanje odgovarajuće sankcije, uz obrazloženje da je Švraka počinio prekršaj i da je utvrđena njegova odgovornost, kao i da je “propuštanjem tuženog da postupi u roku bila upražnjena pozicija člana VSTV-a”.

Švraka je na istom ročištu naveo da je prijava Uredu disciplinskog tužioca podnesena 2019., gdje je bila dvije godine, do zadnjeg dana prije zastare, kao i da se njemu ispostavlja račun za sve što je radio VSTV, te da je zaobiđena uloga ostalih članova Vijeća.

Iako je bio imenovan u Drugostepenu disciplinsku komisiju koja treba odlučivati o žalbi glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, koja ja sankcionisana premještanjem s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH, te je čak odbijen zahtjev za njegovo izuzeće, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je Švraku prije nekoliko dana razriješio dužnosti člana komisije.

“Postoji neka procjena da se možda do isteka njegovog mandata disciplinski postupak neće okončati. U toj situaciji, sve one radnje koje je ta komisija, čiji je on član, preduzela, pale bi u vodu i sve bi se moralo iznova raditi. To je jedini razlog da li će oni uspjeti dovršiti drugostepeni postupak dok je on član Vijeća”, pojasnio je Lagumdžija ranije za BIRN BiH.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su ranije potvrdili da imaju u radu dvije pritužbe protiv glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Mahmuta Švrake.

Haris Rovčanin