Vijest

“Gdje je?”: Otvorena izložba posvećena svim nestalim osobama u BiH

25. Augusta 2021.21:02
Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) otvorio je u Sarajevu izložbu pod nazivom “Gdje je?” posvećenu svim nestalim osobama tokom rata u Bosni i Hercegovini, kojom želi skrenuti pažnju na veću angažiranost odgovornih ali i javnosti u procesu traženja nestalih osoba.

Izložba “Gdje je?”. Foto: BIRN BiH

Instalacija “Gdje je?”, kako je saopćeno, prije svega ukazuje na sporost procesa traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, suočavajući javnost s imenima i prezimenima nestalih osoba koji su verifikovani u bazi nestalih Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

“Objedinjuje termine kao što su šutnja, identitet, odgovornost i sjećanje, aludirajući na činjenicu da se u javnom prostoru vrlo malo govori o problematici nestalih i da je potrebna veća angažiranost svih relevantnih aktera kako bi se ubrzao proces traženja”, saopćeno je iz MKCK-a.

Kako je rečeno na otvaranju izložbe, njom se nastoji izgraditi svojevrstan memorijal posvećen svim osobama nestalim tokom ratnih sukoba u BiH, jer trenutno takav memorijal ne postoji.

Autor izložbe Adis Hukanović opisao je koncept same instalacije te kazao da je ovo jedna živa izložba koja će doživjeti svoju transformaciju.

“Zašto to kažem? Zato što je cilj da se ova izložba postavlja onoliko puta sve dok pred sobom ne budemo imali potpuno bijela platna”, pojasnio je Hukanović, pojašnjavajući šta je cilj imena ispisanih na bijelim platnima.

Trenutno se u evidenciji Instituta za nestale osobe BiH nalazi više od 7.600 nestalih osoba čija su imena ispisana na bijelim platnima.

Prisutnim se obratio Elmir Camić, šef delegacije MKCK-a u Sarajevu, koji je kazao da 7.600 može zvučati kao brojka, ali da iza svakog od ovih imena stoji sudbina i životna priča.

“Iza svakog od tih imena su majke i očevi, sestre i braće, kćerke i sinovi, koji 25 godina i više žive u neizvjesnosti i čekaju na odgovor”, kaže Camić, dodajući kako porodice imaju pravo da dobiju odgovore od država koje su krajnje odgovorne i koje imaju obavezu da im ih pruže.

Željko Stanić, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, kaže kako se dizanjem ovakvog spomenika nastoji potaknuti javnost o pitanju nestalih osoba i problema sa kojima se Institut susreće.

“Pošto imamo manjak informacija o pojedinačnim grobnicama, masovnim grobnicama, te ovako kad podignemo malo svijest javnosti nadam se da će se svijest kod pojedinih osoba probuditi i da će nas uputiti na pojedina mjesta i grobnice”, govori Stanić.

Izložba će javnosti biti predstavljena od 25. do 29. augusta, uoči Međunarodnog dana nestalih koji se obilježava 30. augusta, kada će postavka javnosti biti predočena na Španskom trgu u Mostaru.

Aida Trepanić