Vijest

Podignuta optužnica za krijumčarenje više od 850 migranata

27. Augusta 2021.14:49
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 16 osoba – među kojima su strani i državljani Bosne i Hercegovine – koje se terete za organizovano krijumčarenje više od 850 ilegalnih migranata.

Tužilaštvo i Sud BiH. Foto: BIRN

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Ahmedu Iftkharu, Seadu Mukanoviću, Hidajetu Gakoviću, Memagi Nuhanoviću, Fikretu Šušnjaru, Emrahu i Hamidu Mehmedoviću, Ibrahimu Gveriću, Suadu i Safetu Husaku, Rusmiru Gakoviću, Redži Osmančeviću, Esadu Bajramoviću, Senadu Keškiću, Mirzetu Deliću i Medini Mukanović na teret je stavljeno organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje migranata kroz 26 tačaka optužnice.

“Na teret im se stavlja da su u periodu od septembra do 9. decembra 2020., djelujući kao organizovana grupa, u cilju sticanja imovinske koristi, prokrijumčarili najmanje 850 migranata, koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH, sa područja Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske i dalje prema zemljama Evropske unije”, saopćeno je iz Tužilaštva, uz navode da se radi o do sada najvećoj optužnici za organizovano krijumčarenje migranata.

Optužnicu je podigao tužilac Senad Osmić, koji je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da je za ovaj obimni predmet zaslužan kompletan tužilački i policijski tim.

“Najveći izazov je bio provesti i okončati istragu u vrijeme ograničenih mogućnosti zbog mjera koje su posljedica pandemije”, kazao je Osmić.

Iz Državnog tužilaštva su naveli kako je radom Tužilaštva i partnerskih institucija i agencija na terenu otkrivena i razbijena organizovana krijumčarska mreža koja je, između ostalog, zaprimala uplate ilegalne imovinske koristi za krijumčarenje migranata od njihovih porodica iz inostranstva, kao i da je ostvarena saradnja s partnerskim agencijama i institucijama iz inostranstva.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo oduzimanje vozila i drugih predmeta koji su korišteni za izvršenje krivičnog djela, dok je za organizatora grupe – državljanina Pakistana Ahmeda Iftkhara – predloženo produženje pritvora.

 

.

Haris Rovčanin