Suđenje

Novalić i ostali: Telefonski odobrili upotrebu sredstava bez preciziranja vrste opreme

26. Augusta 2021.16:32
Na suđenju premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je na telefonskoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) usvojena odluka o izdvajanju sedam miliona KM za nabavku medicinske opreme bez preciziranja šta će biti nabavljeno.
Fadil Novalić sa advokatskim timom. Foto: BIRN BiH

Svjedok Namik Hodžić, sekretar Crvenog krsta FBiH i član FŠCZ-a, kazao je da su na sjednici 1. aprila 2020. razmatrali određene naredbe i informacije, a da je u poslijepodnevnim satima održana i telefonska sjednica.

On je rekao da su na email dobili prvobitno odluku kojom je bilo predviđeno pet miliona za nabavku medicinske opreme, a da je nešto kasnije iznos korigovan na sedam miliona. Precizirao je da su sredstva generalno bila namijenjena za medicinsku opremu i sredstva.

Na pitanje kada je prvi put saznao da su od tih sredstava kupljeni respiratori, svjedok je kazao da je na jednoj od narednih sjednica od predstavnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) čuo da dolaze respiratori.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Hodžić je govorio i o funkcionisanju FŠCZ-a, navodeći da je nakon proglašenja stanja nesreće 16. marta bio u stalnom zasjedanju. Kazao je da je 25. marta Vlada FBiH imenovala novi štab i da je broj članova smanjen na devet, dok je u ranijem sazivu bilo njih 20-ak.

U iskazu iz istrage svjedok je naveo da je na sjednici 23. ili 24. marta bila odluka o izdvajanju sredstava za nabavku medicinske opreme a da je Miličević kao komandant Štaba postavila pitanje što nema nikakve specifikacije za šta se sredstva odobravaju.

Svjedok Hodžić se prisjetio da je problematizovano to pitanje i da je odluka vraćena FUCZ-u, a Federalni zavod za javno zdravstvo zadužen da napravi plan potreba. Dodao je da je taj plan kasnije ostavljen i da su prvi na listi bili respiratori, a da je računajući sve stavke bio “težak 100 miliona”.

Odbranu Solaka interesovalo je da li je lista iz Zavoda za javno zdravstvo bila baza za izdvajanje sredstava 1. aprila i da li su ustvari znali da se kupuju respiratori. Hodžić je odgovorio da je odluka bila opšta za nabavku opreme i da formalno-pravno nije precizirano šta se kupuje, ali da “se pričalo da to treba, da je prioritet”.

Pojasnio je da je mislio da će FUCZ sa Zavodom utvrđivati prioritete, a da on smatra da je prioritet ako je nešto stavljeno na prvo mjesto liste.

Svjedoci Lejla Kustura i Edin Kreštalica iz Privredne banke Sarajevo govorili su o aktivnostima u vezi sa poslovanjem “Srebrene maline”.

Kustura je kazala da je kroz sistem primijetila prekoračenje uobičajenih iznosa poslovanja “Srebrene maline”. Navela je da je u jednom danu ovoj firmi bilo uplaćeno 10.500.000 KM, te da je od Hodžića zatražila dokumentaciju, koju je proslijedila nadležnoj agenciji.

Tužilac Mirza Hukeljić prezentovao je svjedokinji ugovor koji je Hodžić proslijedio Kusturi, navodeći da je bitno pokazati kako je u ugovoru prvobitno bilo naznačeno da se nabavlja jedna vrsta respiratora, a da je ta oznaka kasnije prepravljena.

Na pitanje Odbrane Hodžića, svjedokinja je potvrdila da je normalno da klijenti preskaču limite poslovanja.

Braniteljica Mirna Avdibegović svjedokinju je ispitivala i o dokumentima o “Srebrenoj malini”, koji su, kako je navela, iz banke procurili. Kustura je rekla da je to vidjela, ali da ne zna kako je do toga došlo i da joj nije poznato da li je u vezi s tim pokrenuta unutrašnja kontrola.

Svjedok Kreštalica se prisjetio susreta na kojem mu je Hodžić kazao da je dobio posao nabavke medicinske opreme i da ga je interesovalo kako da osigura plaćanje do pristizanja robe. Svjedok je rekao da su izdate garancije.

Kreštalica je kazao da je Hodžića pitao kako će prevazići to što nije registrovan kao uvoznik medicinske opreme, a da mu je on odgovorio da će premijer obezbijediti dozvolu do dolaska opreme.

Na pitanje Odbrane, on je rekao da nema saznanja o “curenju” dokumenata “Srebrene maline” iz banke, “osim” što ga je Hodžić zvao u vezi s tim pitanjem. Dodao je da mu je rekao da se zvanično obrati banci.

Suđenje se nastavlja sutra, 27. avgusta.

 

Marija Taušan