Vijest

Direktor BIRN-a BiH i Agencija Anadolija dobitnici priznanja udruženja „Nino Ćatić“

29. Augusta 2021.20:11
Udruženje novinara i medijskih radnika dodijelilo je u povodu 29. augusta, dana rođenja srebreničkog spisatelja i novinara Nine Ćatića, koji je stradao tokom 1995. godine, plakete Denisu Džidiću, direktoru Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Agenciji Anadolija (AA).

Denis Džidić. Foto: BIRN BiH

Kako su naveli iz Udruženja novinara i medijskih radnika (UNIMR) „Nino Ćatić“ Džidiću je priznanje dodjeljeno zbog posvećenosti pri praćenju i izvještavanju o predmetima ratnih zločina, te temama vezanim za suočavanje s prošlošću.

„Pozicija u oružanim strukturama optuženih i osuđenih za ratne zločine, njihovo djelovanje tokom rata, a posebno informiranost o sudskim procesima i njihovim epilozima, znanje je koje je dragocjeno u postratnoj BiH, a koje dobitnik Plakete posjeduje i nesebično diseminira kroz vlastite medijske radove i analize za druge medije“, navodi se u obrazloženju.

U ime Džidića nagradu je preuzela novinarka BIRN-a BiH, Emina Dizdarević.

„Vrlo smo ponosni i počastvovani što ste prepoznali naš rad“, kazala je Dizdarević.

Iz UNIMR „Nino Ćatić” naglašavaju kako Agencija Anadolija, osim što prati događaje za koje je zainteresovana i većina drugih medija, kontinuirano izvještava iz onih dijelova BiH odakle nedostaje informacija.

„Bez prisustva ekipa te medijske kuće, mnogi događaji u mnogim dijelovima BiH ne bi dospjeli do javnosti, što je dodatno značajno kada se ti događaji odnose na kulturu sjećanja“, navodi se u obrazloženju.

Direktor Ureda AA u Sarajevu, Hakan Celik, zahvalio je na dodjeljenoj nagradi ističući da je u isto vrijeme i radostan i tužan.

„Radije bih da je Nino živ i da je sa nama, da se nije desio genocid i da nismo ni dobili tu nagradu“, kazao je tokom dodjele.

Nihad Nino Ćatić rođen je 29. augusta 1969. godine. Nakon slanja posljednjeg izvještaja 10. jula 1995. u kojem je upozorio na ono što će se od sutradan dešavati Srebrenici, krenuo je prema teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njegovo tijelo do danas nije pronađeno.