Vijesti


Forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu: Nezavisne sudije temelj demokratske vladavine 3. Septembra 2021. Vijest Osmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu održava se 3. i 4. septembra u sedam regionalnih centara. Na današnjem otvaranju naglašeno je da nezavisno i nepristrasno pravosuđe osigurava zaštitu svih prava i sloboda, te da kriza izazvana pandemijom dodatno naglašava značaj zaštite ovog načela.
Civilna zaštita u Tuzli kupuje limuzinu od 72.000 KM 3. Septembra 2021. Vijest Grad Tuzla objavio je tender za nabavku putničkog vozila za potrebe Službe civilne zaštite u vrijednosti od 72.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a.
Istraga protiv vođe proruske grupe “Sveti Georgije” prekvalifikovana u nanošenje teških tjelesnih povreda 3. Septembra 2021. Vijest Istraga protiv Srđana Letića, vođe neregistrovane humanitarne organizacije “Sveti Georgije Lončari”, i još dvije osobe zbog sumnje da su u januaru fizički nasrnuli na osobu u Brčkom, prekvalifikovana je i od augusta se vodi zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.
Oformljena radna grupa za provođenje odluke UN-a o žrtvi seksualnog nasilja 3. Septembra 2021. Vijest Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine oformilo je radnu grupu za pravljenje plana implementacije odluke UN-ovog Komiteta protiv torture (UN CAT) donesene još sredinom 2019. godine protiv BiH zbog neispunjavanja obaveza prema žrtvi ratnog seksualnog nasilja.
U Mostaru ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 3. Septembra 2021. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Šarića harem u Mostaru, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Iznošenje žalbi na presudu Azri Miletić početkom narednog mjeseca 3. Septembra 2021. Vijest Iznošenje žalbi sarajevskog Kantonalnog tužilaštva na obnovljenom suđenju protiv suspendovane sutkinje Azre Miletić, optužene za primanje dara i povrede zakona od strane sudije, planirano je za početak oktobra, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Kantonalnog suda u Sarajevu.
Prava civilnih žrtava rata u Federaciji: Prioritetno usvajanje zakona 3. Septembra 2021. Vijest Budući da ni 26 godina nakon rata na državnom nivou nije donesen zakon o zaštiti žrtava torture, prava civilnih žrtava rata trebala bi biti riješena entitetskim zakonom i u Federaciji Bosne i Hercegovine, za što se predstavnici Saveza logoraša Bosne i Hercegovine nadaju da će biti uskoro.
Aćimović pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora za pomaganje u genocidu 2. Septembra 2021. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine sredinom augusta ove godine donijelo je pravosnažnu presudu kojom je Srećko Aćimović, bivši komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na sedam godina zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom nad Bošnjacima iz Srebrenice.
Novo rješenje za pritvor nedostupnom Milomiru Savčiću 2. Septembra 2021. Vijest Nakon što je odbio žalbu na rješenje o pritvoru zbog kršenja mjera zabrane kontakta s medijima, Sud Bosne i Hercegovine je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, odredio pritvor Milomiru Savčiću po osnovu opasnosti od bjekstva jer je nedostupan državnim organima, potvrdio je ovo za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat Miodrag Stojanović, koji je uložio žalbu i na ovu odluku.
Milarem Berbić zadnji advokat Osmog septembra žalbena sjednica Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji 2. Septembra 2021. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine je za 8. septembar zakazana sjednica pred Apelacionim vijećem na kojoj će biti iznesene žalbe na prvostepenu presudu kojom je Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama na području Sirije, potvrđeno je iz Suda.