Vijesti


Milarem Berbić zadnji advokat Osmog septembra žalbena sjednica Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji 2. Septembra 2021. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine je za 8. septembar zakazana sjednica pred Apelacionim vijećem na kojoj će biti iznesene žalbe na prvostepenu presudu kojom je Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama na području Sirije, potvrđeno je iz Suda.
Mediji na Zapadnom Balkanu svakodnevno izloženi velikim ekonomskim pritiscima 1. Septembra 2021. Vijest Mediji na Balkanu su izloženi velikim ekonomskim pritiscima čiji je cilj ekonomsko uništavanje medija, ali je prisutna i kontrola oglašivača putem novca, što medijima dodatno otežava posao, rečeno je na konferenciji “Ekonomski pritisci na medije: Politika radi profita ili ekonomski pritisak radi politike”.
Odbijen zahtjev Šemsudina Mehmedovića za naknadu štete od 30.000 KM 1. Septembra 2021. Vijest Državni sud donio je nepravosnažnu presudu kojom je odbijen zahtjev Šemsudina Mehmedovića, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, za naknadu štete koju je tražio zbog duševne boli izazvane hapšenjem i istragom protiv njega za ratne zločine počinjene u Tešnju, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
sladojevic Odgođeno suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta 1. Septembra 2021. Vijest Iako je bio planiran za danas, odgođen je nastavak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada zbog odsustva sudije, potvrdili su iz Državnog suda Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Elektroprivreda HZHB-a kupuje dvije limuzine u vrijednosti od 78.000 KM bez PDV-a 31. Augusta 2021. Vijest “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” (EP HZHB) pokrenula je tender za nabavku dva putnička vozila u ukupnoj vrijednosti od 78.600,00 KM bez PDV-a, dok su u isto vrijeme raspisana još tri tendera za nabavku vozila za potrebe ove kompanije.
Ranko Mrđa tužio državu zbog izazivanja duševne boli i patnji 31. Augusta 2021. Vijest Ranko Mrđa, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Sanskog Mosta, tužio je Bosnu i Hercegovinu radi naknade namaterijalne štete zbog izazivanja duševne boli i patnji nastalih lišenjem slobode i mjerama zabrane.
Opasnosti na internetu jedan od krucijalnih problema u BiH 31. Augusta 2021. Vijest Na press konferenciji “Zaustavimo nasilje nad djecom: Sprečavanje i borba protiv seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u BiH (EVAC)” rečeno je kako su opasnosti na internetu jedan od krucijalnih problema BiH, a da su neki od najvažnijih rezultata projekta, čiji je cilj bila prevencija nasilja nad djecom u digitalnom okruženju, osnivanje prvog Centra za sigurni internet u BiH te pokretanje besplatne telefonske linije za podršku i savjet žrtvama nasilja u digitalnom okruženju.
Lične uspomene iz ratne svakodnevnice u spomen-sobi u Gračanici 31. Augusta 2021. Vijest Spomen-soba i muzejska postavka sa eksponatima, među kojima su fotografije, dokumenti i lični predmeti iz ratne svakodnevnice građana Gračanice, otvorit će sutra svoja vrata za posjetioce u ovom gradu.
Analiza o ekstremizmu i govoru mržnje na TikToku: Prisutno negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca 30. Augusta 2021. Vijest Institut za strateški dijalog (ISD) objavio je izvještaj u kojem je analiziran ekstremistički sadržaj i govor mržnje na društvenoj mreži TikTok, gdje se, između ostalog, spominje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, te ukazao da ova platforma nedosljedno uklanja ovakav vid sadržaja.
Međunarodni dan nestalih: Porodice nezadovoljne radom institucija 30. Augusta 2021. Vijest Članovi porodica nestalih, 26 godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, na Međunarodni dan nestalih ističu nezadovoljstvo zbog rada institucija, dok mnogi od njih gube nadu da će pronaći svoje najmilije.